NATO alustas partneritega Gruusias õppusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia soomukid Thbilisi lähedal maanteel.
Gruusia soomukid Thbilisi lähedal maanteel. Foto: AFP / Scanpix

NATO alustas täna partnerriikidega Gruusias juuni alguseni vältavaid sõjalisi õppusi, mida Venemaa on nimetanud kõigile ohtlikuks sammuks, ehkki nende korraldamine otsustati juba ammu enne mullu augustis puhkenud konflikti.

Thbilisi lähedal asuvas sõjaväebaasis alanud õppustel osaleb pea kuu aja jooksul üle tuhande sõduri enam kui tosinast riigist, nii alliansi liikmesmaadest kui ka partnerlusprogrammi riikidest, vahendas AFP.

Gruusia on kiitnud õppuste toimumist kui olulist solidaarsusžesti üheksa kuud pärast Venemaa kallaletungi, ent Moskva reageeris vihaselt ja president Dmitri Medvedev nimetas neid avalikuks provokatsiooniks, samas kui separatistlikud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia võimud viisid oma väed juba kõrgendatud lahinguvalmidusse.

Venemaaga paremaid suhteid püüdvad riigid on viimasel hetkel loobunud Gruusia õppustel osalemast. Interfaxi andmetel on seetõttu pärast Moldova, Serbia, Kasahstani, Šveitsi ja Armeenia loobumist õppustel osalevaid riike alles jäänud vaid neliteist algselt plaanitud üheksateistkümne asemel.

BBC Newsi andmetel osaleb manöövritel 18 erinevat riiki, ent seegi ei pruugi olla täpne arv. Gruusia kaitseministeeriumi pressiesindaja sõnul kulgeb kõik seni plaanipäraselt ja suurem osa osalejatest on juba kohale saabunud.

Manöövrid koosnevad kahest erinevast osast: tänasest 19. maini kestab kriisioperatsioonide juhtimisele keskenduv õppus «Cooperative Longbow» ning 21. maist 3. juunini rahuvalvajate põhiõpet pakkuv «Cooperative Lancer».

NATO sõjalisest peakorterist Monsis teatati, et õppuste esimene etapp viiakse pea täielikult läbi arvutitel Gruusia pealinnas Thbilisis ning teise etapi suuremad manöövrid pealinnast paarikümne kilomeetri kaugusel asuvas Vaziani baasis.

Gruusia õppustel osalevad NATO riikidest Albaania, Hispaania, Horvaatia, Kanada, Kreeka, Suurbritannia, Tšehhi, Türgi, Ungari ja USA ning partneritest Araabia Ühendemiraadid, Aserbaidžaan, Bosnia ja Hertsegoviina, Gruusia, Makedoonia (ning AFP andmeil ka Moldova).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles