Paavst sõitis Pühale Maale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Roomakatoliku kiriku pea Benedictus XVI alustas paavstina oma esimest ringkäiku Lähis-Idas, kus ta külastab nädala aja jooksul esmalt Jordaaniat ning seejärel veel Iisraeli ja okupeeritud Läänekalda alasid.


Tähtsa visiidiga tahetakse julgustada regioonis vähemuses elavat kristlaste kogukonda, aga samas edendada ka dialoogi moslemite ja juutide vahel, vahendas BBC News.

Paavsti lennuk maandus täna pärastlõunal Jordaania pealinna Ammani lähedal. Esimesel päeval kohtub ta end Muhamedi otseseks järglaseks pidava kuningas Abdullahiga ning homme suundub kirikupea Nebo mäele, kus piibli järgi nägi Mooses esimest korda tõotatud maad.

Samas on kohalikud islamiliidrid nõudnud, et paavst vabandaks oma kolme aasta taguse kõne pärast, milles ta sidus islami vägivallaga. Tundmatud džihaadikuulutajad on kutsunud isegi üles kirikupead tapma. Paavsti peale on aga pahased ka juudid, keda ärritas tema hiljutine otsus vabastada kirikuvande alt skandaalne holokausti eitav briti piiskop.

Benedictus ise tahaks minna ajalukku aga hoopis rahutegijana ning ta üritab end alanud külaskäigu ajal «rahu palverändurina» kujutada. Kaheksa päeva jooksul kavatseb paavst peatuda ka okupeeritud Läänekaldale jäävas Petlemmas.

Paavsti visiidi peaeesmärgiks on siiski julgustada kiiresti hääbuvat Lähis-Ida kristlaste kogukonda. Iisraeli riigi loomise ajal kuue aastakümne eest oli Palestiina alade elanikkonnast veel kuni viiendik ristiusku, ent praeguseks on nende osakaal kahanenud paari protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles