Šveitsi avaliku sektori töötajad protestisid kärpemeetmete vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi lipp.
Šveitsi lipp. Foto: SCANPIX

Šveitsi pealinna Berni tänavatele kogunes laupäeval umbes 20 000 õpetajat, politseinikku, meditsiinitöötajat ja teisi teenistujaid, et protesteerida kokkuhoiumeetmete vastu avalikus sektoris ning nõuda paremaid töötingimusi ja palgatõusu, teatasid ametiühingud.

«Berni kantonil ei ole piisavalt raha ning tema tsiviilteenistujad maksavad selle eest,» ütles meeleavaldust korraldada aidanud regionaalse õpetajate ametiühingu LEBE kõneisik Michael Gerber AFP-le.

Berni keskväljakule Bundesplatzile kogunenud rahvas kutsus kantonivalitsust «hävitustööd peatama».

Uudisteagentuuri ATS teatel tasakaalustas kanton oma eelarvet avaliku sektori palkade automaatse tõstmise peatamise ning kulutuste vähendamisega 55 miljoni Šveitsi frangi (45 miljoni euro) võrra, seda eriti haridus- ja tervishoiusektoris.

«Palgad on põhimõtteliselt külmutatud ning töötingimused on kaugel sellest, mis nad peaksid olema,» väitis Gerber.

Ta märkis, et kanton tühistas juba kuus aastat tagasi seaduse, mis tagas regulaarse palgatõusu õpetajatele. Selle asemel on kohalikud seadusandjad igal aastal eraldi otsustanud, kas kantonil on piisavalt raha palgatõusuks.

Tegemist oli Berni tsiviilteenistujate suurima protestiüritusega rohkem kui kümne aasta jooksul ning seda tuleks näha kui «sõnumit halva finantspoliitika vastu», ütles tsiviilteenistujate ametiühingu SSP juht, sotsialistist parlamendisaadik Beatrice Stucki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles