Kesk-Aafrika Vabariigi presidendipalee juures käivad lahingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seleka võitlejad.
Seleka võitlejad. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi mässulised teatasid täna presidendipalee hõivamisest pealinnas Banguis, kus hommikul teatati ägedast tulevahetusest.

«Hõivasime presidendipalee. President François Bozizé palees ei viibinud,» teatas mässulise Seleka koalitsiooni üks komandöridest kolonel Djouma Narkoyo.

Narkoyo sõnul plaanivad mässulised järgmiseks vallutada riigiraadio, kus mässuliste juht kavatseb esineda pöördumisega rahva poole.

«Tänane päev on otsustav,» ütles Narkoyo. «Kutsume oma vendi valitsusvägedes relvi maha panema»

Mineraalide poolest rikas merepiirita riik on kurikuulus sagedaste mässude ja riigipöörete poolest.

Seleka koalitsiooni võitlejad alustasid pealetungi Banguile eile, eirates võimude üleskutseid vältida veresauna.

President Bozizéd, kes juhtis ise 2003. aasta riigipööret, pole nähtud alates reedest, kui ta naasis Lõuna-Aafrika Vabariigist. Valitsus pole tänaste sündmuste kohta ühtki avaldust teinud.

Äge tulevahetus puhkes Banguis täna varahommikul, hiljem on tulistamine muutunud sporaadiliseks, teatas pealinnas viibiv AFP korrespondent.

Narkoyo on varem öelnud, et mässulised on valmis arutama kriisi Aafrika regionaalliidritega, kuid läbirääkimistest Bozizéga on mässulised keeldunud. Eile hoiatasid mässulised, et moodustavad pärast pealinna vallutamist uue valitsuse.

Seleka alustas rünnakuid nädala algul, süüdistades presidenti suutmatuses austada jaanuaris sõlmitud rahulepingut. Aasta algupoolel Gabonis Kesk-Aafrika riikide majandusühenduse (ECCAS) vahendatud rahulepe lõpetas konflikti, mille käigus hõivas Seleka koalitsioon suured alad riigi ida- ja põhjaosas. Rahuleppe kohaselt sai rahvusliku ühtsuse valitsuse juhiks opositsiooni liige Nicolas Tiangaye. Ajutine valitsus pidi enne järgmiseks aastaks kavandatud valimisi ellu viima mitmeid reforme.

Prantsusmaa kutsus eile Kesk-Aafrika Vabariigi sündmuste arutamiseks kokku ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralise istungi, teatas eile õhtul Élysée eestkõneleja Romain Nadal.

Kesk-Aafrika Vabariik on maavaraderikas merepiirita riik, mille rahvaarv on pisut alla viie miljoni inimese. Riik on kurikuulus sagedaste mässude ja riigipöörete poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles