Obama ja Erdoğan nõudsid Assadi tagasiastumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (paremal) ja Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan.
USA president Barack Obama (paremal) ja Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ja Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan nõudsid neljapäeval ühisel pressikonverentsil Süüria presidendi Bashar al-Assadi tagasiastumist.

Washingtonis kohtunud Obama ja Erdoğan kordasid Valges Majas oma varasemat seisukohta, et Assadi lahkumine võimult on osa Süüria enam kui kaks aastat väldanud konflikti lõpplahendusest.

USA riigipea märkis, et «Süüria erakordselt vägivaldse ja keerulise olukorra lahendamiseks puudub võluvalem».

Ehkki Obama ja Erdoğan on Assadi tagasiastumises ühel meelel, tekitab Ankaras üha suuremat frustratsiooni Obama ettevaatlik suhtumine sealsetesse ülestõusnutesse.

Obama on tõrkunud ülestõusnutele relvi ja varustust andmast, sest kardab nende sattumist Al-Qaeda terrorivõrgustikuga seotud äärmuslaste kätte, ning paneb nüüd kõik lootused juunis Venemaaga kahasse korraldatavale rahukonverentsile.

Türgi paistab suhtuvat skeptiliselt rahukonverentsi, millel peaks valmima teekaart poliitiliseks üleminekuprotsessiks Süürias.

Ehkki Washington ja Moskva kutsusid rahukonverentsile üles ühiselt, tõi kolmapäevane hääletus ÜRO-s välja nende vahel valitsevad teravad erimeelsused. Nimelt hääletas Süüria traditsiooniline liitlane Venemaa maailmaorganisatsiooni peaassamblees resolutsiooni vastu, milles mõisteti hukka režiimi tegevus rahulike elanike vastaste rünnakute hoogustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles