Küsitlus: segasaun pole soomlaste jaoks iseenesestmõistetav

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunalised
Saunalised Foto: SCANPIX

Ajalehe Helsingin Sanomat tellitud uuringust selgub, et segasaun ei olegi iseenesestmõistetavalt osa soomlaste kultuurist.

Uuringufirma TNS Gallupi küsitlus näitas, et 38 protsenti vastanutest pole iialgi segasaunas käinud.

Mõned välismaalased on arvanud, et meile, soomlastele, on alastiolek loomulik ja vaba asi ning seetõttu meeldib meile viibida segasaunas. Nii on meile ükskõik, kas laval istub onu, vanaema, naabrimees Erkki või töökaaslane Anni, kirjutab Helsingin Sanomat.

Värske küsitlus, milles osales enam kui 15 000 inimest, tõi välja, et arvamused saunatamisest on väga erinevad.

«Segasaunas käimine sõprade ja tuttavatega on mulle täiesti tundmatu rahvapärimus. Väidan, et see on välja mõeldud laua taga,» kirjutas Pekka Pohjola nime all esinenud mees.

«Metsäotso» kinnitas aga, et tunneb segasauna lapsepõlvest saadik, ka on ta saunatanud koos kolleegide ja matkakaaslastega. «See on osa soomlaste rahvapärimusest, mitte ilmtingimata laua taga välja mõeldud.»

Soome Saunaseltsi esimees Ben Grass jutustas, et vanu tavasid uurides hakkab silma, et segasaun ei muutunud üleüldiseks isegi mitte maapiirkondades. «Puritaanlik Soome ei läinud vanal ajal ühissauna, vaid naised ja mehed saunatasid eraldi. Sellele mõeldes näib, et segasaun pole soomlastele sobiv saunatamisviis muidu, kui privaatsetes olukordades või loomulikult pereringis.»

Grassi versioon vajab täpsustamist, kirjutab leht. Meeste ja naiste ühissaunatamise ajalugu on vähe uuritud ja praegust olukorda ei teata piisavalt. Mõningast teavet saab aga TNS Gallupi värskest uuringust.

TNS Gallupi uuring näitas, et 57 protsenti soomlastest on käinud segasaunas vähemalt üks kord elus. Küsimust esitades täpsustati, et segasauna all mõeldakse vastassugupooltega saunatamist, kusjuures tegemist pole tuumikpere liikmetega ega elukaaslastega.

Kolm protsenti kinnitas, et käib pidevalt segasaunas.

Segasauna peab loomulikuks 47 protsenti vastanutest. Naistest arvas nii 36 ja meestest 57 protsenti.

Piinlikuks peab seda 32 protsenti vastanutest. Nii arvas 44 protsenti naistest ja 20 protsenti meestest.

Amoraalseks peab seda 4 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles