Kas Snowden lendab täna Kuubale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Venemaal on tekkinud küsimus, kas USA Riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) kodanike  massilise jälgimise plaani avalikustanud Edward Snowden lahkub täna Moskva Šeremetjevo lennujaamast.

Juba pikka aega spekuleeritakse, et ta lendab Kuubale, edastab Reuters.

Moskva-Havanna lend on täna pärastlõunal. Eile ei olnud Venemaa pealinnast Kuuba pealinna otselende.

Snowden on Moskva lennujaamas olnud alates möödunud nädala pühapäevast.

Venemaa president Putin kinnitas selle nädala alguses, et Snowden on Moskvas Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis, kuid ajakirjanikel ei õnnestunud sellele kinnitust leida.

Snowden palus Ecuadorist asüüli. Ecuadori võimud eitasid Snowdenile põgeniku passi andmist. Wikileaksi asutaja Julian Assange väitis, et Ecuador on Snowdeni juba nii-öelda oma meheks kuulutanud.

USA süüdistab Hongkongi võime selles, et Snowdeni passis oleva vea tõttu jäeti mees seal arreteerimata.

Kui USA nõudis Snowdeni väljaandmist, palusid Hongkongi võimud USAlt selgitust Snowdeni nime kohta. Hongkongis oli teada, et mehe teine eesnimi on Joseph, kuid osades USA dokumentides on see James.

USA justiitsministeeriumi sõnul kasutas Hongkong nime täpsustamist ettekäändena, et Snowden saaks põgeneda.

Snowdeni foto on juba mõnda aega levinud maailmameedias ning USA arvates oli Hongkongi võimudel infolekitaja kohta kõik vajalik olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles