Portugali võimuparteid sõlmisid leppe koosvalitsemise jätkamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho Foto: SCANPIX

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho sõnul jääb välisminister Paulo Portas, kelle teisipäevane lahkumisavaldus lükkas riigi valitsuskriisi lävele, valitsusse ning jätkab selles asepeaministrina.

"Olen teinud Paulo Portasele ettepaneku asuda asepeaministri ametikohale, kes vastutab majanduspoliitika ja suhete koordineerimise eest laenuandjate nn troikaga [Euroopa Liit, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank]," ütles peaminister laupäeva õhtul pressikonverentsil.

Võimuliidu väiksemat osapoolt, konservatiivset erakonda CDS-PP juhtiv Portas teatas teisipäeval tagasiastumisest seoses erimeelsustega valitsuskoalitsiooni majanduspoliitika üle. Ta esitas lahkumisavalduse kõigest päev pärast rahandusminister Victor Gaspari teadet valitsusest lahkumisest.

Portas ütles lahkumisavalduses, et ei kiitnud heaks peaministri otsust vahetada Gaspar välja Maria Luis Albuquerque vastu, kes on siiani tegelenud peamiselt erastamispoliitikaga.

Kokkuleppega kinnitati Albuquerque uueks rahandusministriks. Coelho hinnangul on Portasega sõlmitud kokkulepe "vettpidav" ja "aitab tagada, et riik täidab endale võetud rahvusvahelised kohustused".

"Meie kohustus on tagada stabiilsus, mis on praeguse hapra poliitilise olukorra ületamiseks hädavajalik," nentis valitsusjuht.

Vangerduse peab heaks kiitma president Anibal Cavaco Silva.

Analüütikute sõnul tahab Passos Coelho iga hinna eest vältida ennetähtaegseid valimisi, mille arvamusküsitluste põhjal võidakssotsialistide juhitud opositsioon.

Portugali valitsus on 2011. aasta laenuleppe raames rakendanud ebapopulaarseid kärpeid ja maksutõuse. Kasinusmeetmed on aga süvendanud riigi majandussurutist ja suurendanud oodatust rohkem tööpuudust, mis on viinud meeleavalduste ja streikideni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles