Briti peaminister andis käsu Guardianilt luuresaladuste kättesaamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Peaministri kabinet osales suhtluses Guardianiga, mille eesmärk oli sundida ajalehte USA luuresaladusi lekitanud Edward Snowdenilt saadud materjale hävitama.


Juhtum leidis aset pärast seda, kui ajaleht avaldas infot USA ja Suurbritannia luureteenistuste tegemiste kohta. Suurbritannia peaminister David Cameron andis kõrgele riigiametnikule sir Jeremy Heywoodile käsu Guardianiga kontakteerumiseks.

Guardiani toimetaja Alan Rusbridger kinnitas, et suhtlus kulmineerus käsuga hävitada materjale sisaldavad kõvakettad.

Rusbridgeri teatel suhtles temaga sel teemal väga kõrge valitsusametnik, kes esindas peaministri vaateid, ent ta ei täpsustanud, kellega oli tegu.

Ajalehed Independent ja Daily Mail väitsid täna, et selleks ametnikuks oli just nimelt Jeremy. Väidet kinnitas ka BBC korrespondent Chris Mason.

Briti valitsusallikad rõhutasid, et Guardianiga mittesuhtlemine olnuks täielik vastutusest kõrvalehiilimine, sest kardeti, et ajalehel olev salajane informatsioon võib sattuda «valedesse kätesse» ning seada ohtu riigi julgeoleku.

Vestlused valitsusametnike ja ajalehe Guardian vahel leidsid aset Cameroni, asepeaminister Nick Cleggi ja välisminister William Hague'i heakskiidul.

Suhtluse järel nõustus Rusbridger lõpuks kõvaketaste hävitamisega, sest vastasel juhul ähvardati ajalehte tema sõnul kohtuga.

Briti luureteenistuse GCHQ turvalisuse eksperdid jälgisid Guardiani keldris, kuidas ta kõvakettad lõhkus. Juhtunut nimetas Rusbridger üheks veidramaks sündmuseks lehe ajaloos ning infoajastu olusid mitte arvestavaks mõttetuks sammuks – eelnevalt oli ta ka ametnikele teatanud, et kõigist materjalidest on turvalises kohas koopiad. Kõvaketaste valitsusele andmise Rusbridger välistas, kinnitades, et see olnuks ajalehe allikate reetmine.
.
«Me väljendasime üsna selgelt, et ei anna seda materjali tagasi Briti valitsusele, niisiis hävitasime selle ise paari GCHQ eksperdi silme all,» rääkis Rusbridger ning lisas, et järelevaatajad jagasid ka juhtnööre, milliseid kõvaketta osi kuidas purustada.

Ta kinnitas ka, et Guardian jätkab igal juhul valitsuste tegemiste paljastamise ja Snowdeni juhtumi kajastamisega, ent ei kommenteerinud Independenti teateid temaga kontakteerunud isiku suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles