Iisrael asundustegevust ei külmuta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli asevälisministri Danny Ayaloni kinnitusel ei peata juudiriik okupatsioonitsoonides juudiasunduste juurdeehitamise  kava.


Asunduste ehitamise täielikku peatamist Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda okupatsioonitsoonides nõudis Iisraelilt riigi peamine liitlane rahvusvahelisel areenil USA, sest Washington soovib sel moel sillutada teed Iisraeli ning Palestiina rahukõneluste jätkumisele, vahendas AFP.

«Iisrael ei külmutada loomulikku kasvu ja ei lämmata 300 000 iisraellase elu, kes elavad asundustes seaduslikult,» ütles asevälisminister Danny Ayalon kohalikule raadiojaamale antud usutluses.

«Iisraelilt ei saa nõuda kohest ja täielikku sammu, kui teine pool pole valmis tegema väiksematki,» lisas Ayalon viidates Palestiina omavalitsusele. Asevälisminister lisas, et ta ei usu, et Palestiina on valmis järeleandmisteks.

Teisipäeval kohtusid Iisraeli kaitseminister Ehud Barak ja Ühendriikide Lähis-Ida eriesindaja George Mitchell, kes pärastneljatunnist jutuajamist kinnitasid, et kõiki erimeelsusi pole veel lahendatud.

1967. aasta konflikti käigus okupeerisid Iisraeli väeüksused Palestiina territooriumi, sealhulgas Ida-Jeruusalemma, Golani kõrgendiku ja Jordani jõe läänekalda. Läänekallas ja Gaza moodustavad seejuures ajalooliselt ühtse poliitilise, geograafilise ning majandusliku üksuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles