Kõige kallimad linnad asuvad Jaapanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani pealinn Tokyo öösel.
Jaapani pealinn Tokyo öösel. Foto: AFP / Scanpix

Kolm aastat järjest maailma kalleima linna tiitlit hoidnud Moskva langes sel aastal Tokyo ja Osaka järel esikolmikus viimaseks.

Pingerea koostanud rahvusvahelise konsultatsioonifirma Mercer Human Resource Consultingu hinnangul iseloomustas viimast aastat (uuringut tehakse märtsist märtsini – toim) enneolematu majanduslangus – hinnatõus peatus, kütusehinnad langesid märgatavalt.



Igal aastal ilmuvas tabelis, mis võrdleb välismaalase elamiskulusid maailma eri linnades peamiselt valitsuste ja rahvusvaheliste ettevõtete tarbeks, toimusid suuremad muutused aga valuutakursside kõikumise pärast, mitte niivõrd hinnamuutuste tõttu, teatas Mercer. 



Moskva kukkumine ning Osaka ja Tokyo tõus on seotud jeeni kursi tugevnemisega USA dollari suhtes. Ühendriikide linnad tõusid aga tabelis ka tänu sellele, et  dollari kurss paranes euro suhtes.



Näiteks kogu punktijagamise aluseks olev New York, mis oli mullu 22. kohal, on nüüd tõusnud kaheksandaks. Elukallidust New Yorgis hindab Mercer 100 punktiga, võrdluseks on Tokyos selle väärtus näiteks 143,7 Moskvas 115,4.



Maailma kalleimate linnade esikümnest kukkus naelsterlingu kursi vähenemise tõttu 16. kohale ka London, samuti pole esikümnes enam Norra pealinna Oslot. 



Esimene Euroopa linn pärast Moskvat on neljandal kohal asuv Genf, millele järgneb kuuendana Zürich. Euroopa Liidu kalleim linn on tabelis seitsmendal kohal asuv Kopenhaagen, esiviiekümne lõpetavad 49. kohal olev Saksamaa pealinn Berliin ja Chicago.



Tallinna positsioon on tabelis jäänud enam-vähem samaks – mulluselt 76. kohalt on tõustud 74ndaks.



Mullu maailma 50 välismaalaste jaoks kalleima linna hulka kuulunud Riia (46. koht) on aga langenud 55ndaks.


Mercer mainis kommentaarides eraldi Ida-Euroopa riikide suuri muutusi läbi teinud kinnisvaraturge, mis on vähendanud üürihindu ja seetõttu kukutanud neid ka tabelis allapoole.



Eriti kehtib see tendents uuringu andmeil Moskva, Riia, Varssavi, Kiievi, Bukaresti ja Budapesti puhul.



Kogu tabeli kõige suurema kukkumise tegi läbi Varssavi – varasemalt 35. kohalt tabelis 113ndale. Selles on oma osa nii langenud zloti kursil kui üldiste kulude vähenemisel. 



Merceri uuring puudutab 143 linna ja selles võrreldakse üle 200 kauba ja teenuse hinda igas paigas – näiteks elamiskulud, riided, transport, toit, kodumasinad ja meelelahutus.


Odavaim oli seekord Lõuna-Aafrika suurim linn Johannesburg, mis tõukas sellelt kohalt Paraguay pealinna Asuncióni.



Merceri näidishinnavõrdluse kohaselt maksab näiteks kohv koos jootrahaga Tokyos keskmiselt 4,5 naela (81 krooni), Johannesburgis aga vaid 1,25 (22,7 krooni) ja New Yorgis 3,05 naela (55,4 krooni).



pingerida 2009

1. Tokyo     (mullu 2.)


2. Osaka     (11.)


3. Moskva     (1.)


4. Genf     (8.)


5. Hongkong     (6.)


...


139. Wellington     (93.)


140. Karachi     (141)


141. Asunción     (143)


142. Monterrey (Mehhiko)     (131)


143. Johannesburg     (140)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles