Poola president ärgitab USAd Venemaa suhtes otsustavalt käituma

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Kaczyński.
Lech Kaczyński. Foto: Reuters / Scanpix

Poola president Lech Kaczyński ärgitas reedel USA-d Venemaa suhtes otsustavalt käituma, ilmutades oma avaldusega kogu Ida-Euroopa muret Washingtoni ja Moskva lähenemise pärast.


USA president Barack Obama sõlmis möödunud nädalal Moskvat külastades Venemaaga relvakärpekokkuleppe ja sai venelastelt loa nende territooriumi kaudu relvi ja sõdureid Afganistani toimetada. Obama tegi ka katse saada üle Moskva vastuseisust Ühendriikide raketitõrjeplaanidele, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

«Lääne ja Venemaa suhete paranemist on kindlasti vaja, aga see ei tohi toimuda iga hinna eest, see ei tohi viia ühepoolsete järeleandmisteni,» seisis Poola presidendi veebiavalduses.

«Meie Euroopa osa inimeste ajaloolised kogemused näitavad, et üksnes otsustavus ja järjekindlus oma seisukohtade esitamisel võivad viia meie Venemaa partnerid tõelise dialoogini.»

Ida-Euroopa riike, eriti Poolat ja Baltimaid tegi ärevaks Venemaa mullusuvine sõda Gruusiaga, aga muret valmistavad ka tülid Ukrainaga gaasitarnete pärast.

Konservatiivne poliitik Kaczyński, kes on varemgi kritiseerinud Venemaa Ida-Euroopa poliitikat, iseloomustas NATO ja USA reaktsiooni Gruusia sõjale «üleliia ettevaatlikuks» ja soovitas Läänel Gruusia-suguste riikide suhtes suuremat solidaarsust üles näidata.

Varssavit häirib muu hulgas Obama leige suhtumine USA raketikilpi, mille osad tuleks seniste plaanide järgi paigutada Poola ja Tšehhi territooriumile, ehkki Venemaa on raevukalt selle vastu.

Obama administratsioon on teatanud, et kaitseplaanid vaadatakse kulude ja tõhususe seisukohast üle.

«Järeleandmised (Venemaale) selles küsimuses võivad viia hukatuslike tagajärgedeni ning õõnestada Ühendriikide usaldusväärsust Kesk- ja Ida-Euroopas,» hoiatas Poola president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles