Lõuna-Korea kuulutas satelliidilähetuse nurjunuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sateliidistart Naro kosmosekeskuses Goheungis Lõuna-Koreas
Sateliidistart Naro kosmosekeskuses Goheungis Lõuna-Koreas Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Korea esimese kosmoseraketiga orbiidile lähetatud satelliit on arvatavasti maa atmosfääris ära põlenud, ütlesid täna ametnikud.


Teadus- ja tehnoloogiaministeeriumi sõnul ei tulnud üks raketi esiotsa kattest lahti ja selle kiirus langes lisaraskuse tõttu ettenähtust madalale. Rakett Naro-1 kaldus kursist kõrvale ja lasi satelliidi orbiidile 387 kilomeetri kõrgusel ehk 85 kilomeetrit kavandatust kõrgemal.

Lõuna-Korea lubas kahefaasilise raketiga juhtunud tagasilöögist hoolimata jätkata ponnistusi kosmosetehnoloogia edendamisel.

Souli raketistart pidanuks ärritama naaberriiki Põhja-Koread, millele ÜRO määras uued sanktsioonid pärast aprillis tehtud raketikatsetust. Pyongyang teatas, et jälgib Lõuna-Korea raketi starti tähelepanelikult.

Seni on Lõuna-Korea saatnud satelliite orbiidile teiste riikide abil.

Naro-1 oli 33 meetri pikkune ja kahe kanderaketiga ning see maksis 502,5 miljardit vonni (4,4 miljardit krooni). Esimese kanderaketi valmistas Vene firma.

Lõuna-Korea soovib ehitada 2018. aastaks omaenda kosmoseraketi ja saata 2025. aastaks uuringuraketi Kuud uurima. Samuti on kavas alustada satelliitide orbiidile saatmise kommertsteenust.

Lõuna-Korea kosmoseagentuur püüdis enne starti ohjeldada sellega seotud suuri ootusi ja toonitas, et vaid 30 protsenti riikide esimestest katsetest satelliiti kosmosesse saata on edukaks osutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles