Briti palgasõdur: norralased tahtsid rajada Kongosse õppelaagreid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norrakad Joshua French (27, vasakul) ja Tjostolv Moland (28) peeti kinni eelmise aasta mais.
Norrakad Joshua French (27, vasakul) ja Tjostolv Moland (28) peeti kinni eelmise aasta mais. Foto: Aftenposten.no

Kongo Demokraatlikus Vabariigis surma mõistetud norralased kavatsesid seal luua palgasõdurite treeninglaagrit, rääkis endine briti palgasõdur.


Inglane rääkis Norra telekanalile TV2 antud intervjuus 2008. aasta kevadel tehtud koostööst, vahendas

Aftenposten

.

Nimelt olid mehed kolme kuu jooksul kokku kuuel missioonil Kongos ja Lõuna-Sudaanis.

Norra kodanikud Joshua French (27) ja Tjostolv Moland (28) peeti kinni eelmise aasta mais. Kongo sõjaväetribunal süüdistas Molandit mõrvas ja spionaažis ning Frenchi mõrvakatses ja spionaažis ning määras neile surmanuhtluse.

Birminghamist pärit mehe väitel olid norralased palunud temalt abi muu hulgas palgasõdurite õppelaagri rajamisel. Plaanid aga ei teostunud, rääkis ta TV2-le.

Inglase jutu järgi olid mehed omavahel kohtunud tänu norralaste internetti riputatud kuulutusele, milles otsiti inimesi Kesk-Aafrikasse kriise lahendama.

French ja Moland lükkasid kohtus tagasi väited tegutsemisest palgasõduritena. Oma sõnul polnud nad Kongos enne saatuslikuks kujunenud reisi käinud.

Norra välisministeerium teatas 9. septembril, et Kongo DV valitsus lubas surmamõistetud mehed Oslole välja anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles