Merkel ja Steinmeier – nagu vana abielupaar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkel ja Steinmeier telestuudios.
Merkel ja Steinmeier telestuudios. Foto: AP / Scanpix

Järgmisel pühapäeval toimuvate Saksamaa parlamendivalimiste eelne suur teledebatt praeguse kantsleri Angela Merkeli ja tema sotsiaaldemokraadist oponendi, välisminister Frank-Walter Steinmeieri vahel ei suutnud vaatajaid haarata, järeldas riigi meedia.


«Te olete nagu vana harmooniline abielupaar,» ohkas üks pühapäevase debati neljast moderaatorist, kui Merkel ja Steinmeier oma teleesinemist lõpetama hakkasid, kirjutas ajakiri Der Spiegel Online.

Kogu suure vastasseisuna reklaamitud teleesinemine möödus üsna sõbralikus õhkkonnas ning äratas oluliselt vähem vaatajahuvi kui nelja aasta eest toimunud tollase valitsusjuhi Gerhard Schröderi ja Merkeli mõõduvõtt. Siis oli televaatajaid 21 miljonit, seekord 14 miljonit.

Kui tabloid Bild nimetas diskussiooni lihtsalt haigutamaajavaks, siis ajalehe Süddeutsche Zeitung arvates oli tegu mõttetu telespektaakliga, millel pole valimistele mõju.

Kristlikust demokraadist Merkeli ja Steinmeieri, kes on 2005. aastast saadik olnud ühes suures koalitsioonis, debatt möödus suures osas mitte vaieldes, vaid teineteist kiites. Eriti Merkel tundus analüütikute arvates olevat valmis palju kirutud suures koalitsioonis ka jätkama.

Enamik teledebatile järgnenud küsitlustest pidas debati võitjaks siiski Steinmeierit, kes seni on arvamusküsitlustes populaarsuses Merkelile pidevalt suurelt kaotanud.

Kuigi tema võitjaks pidamine põhines suures osas sellel, et Steinmeier oli vaatajate meelest kompetentsem ja parem esineja kui neile temast enne diskussiooni jäänud mulje, on see igavaks bürokraadiks hüütud välisministrile siiski samm edasi.

Steinmeiergi reklaamis oma edu pärast debatti suure võiduna ja ründas Merkelit üsna otsesõnu. SPD siselehes heitis Steinmeier Merkelile ette ideedepuudust ning väitis koguni, et maailma võimsaimaks naiseks peetav kantsler ei seisa piisavalt naiste õiguste eest, kuna soovitab neil meestega võrdse palga saamiseks seda otsesõnu küsida.

Siiani on Merkel Steinmeierit kantslerikandidaadina arvamusküsitlustes edestanud mäekõrguselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles