Leedu uurib taas luureohvitseri salapärast surma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsiooni meeleavaldus.
Valgevene opositsiooni meeleavaldus. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Leedu uudistevõrgu LNK Newsi teatel võib 2006. aastal kahtlastel asjaoludel aknast alla kukkunud luureohvitseri Vytautas Pociunase surm olla seotud summadega, mille USA eraldas Valgevene opositsiooni toetuseks ja mis lõunapoolseimas Balti riigis salapäraselt kaduma läksid.

LNK Newsi andmeil tunnistas endine seimi riigikaitsekomisjoni juht Algimantas Matulevicius, et Pociunasele pakkus huvi see lugu summadest, mis väidetavalt ulatusid 30-40 miljoni USA dollarini (327-436 miljoni kroonini).

Peaprokuratuuri teatel oli see, et Gardini Leedu konsulaadis töötanud Pociunas kukkus 2006. aasta 23. augustil tööreisil Bresti aknast välja, õnnetus. Seetõttu lõpetas peaprokuratuur ka eeluurimise.

Hiljem andis kohus neile käsu taas uurimist alustada. Mullu taasalustati Pociunase surma uurimist juba teist korda.

Leedu välisministeerium teatas täna, et neil pole mingit infot valgevenelastele mõeldud rahast, mis väidetavalt jõudis Leetu ja seal kadus, ning kutsus üles selliste väidete tagamaid uurima, vahendab uudistevõrk ELTA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles