Venemaa julgustas Armeeniat ja Türgit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: AP / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov kutsus Armeeniat ja Türgit üles taastama diplomaatilised suhted.


«Me oleme huvitatud suhete normaliseerumisest... Mida kiiremini see juhtub, seda parem kogu regioonile,» lausus Lavrov pärast kohtumist oma Armeenia kolleegi Eduard Nalbandianiga, vahendas AFP.

Lavrov avaldas valmisolekut infrastruktuuri arendamiseks, kui Armeenia ja Jerevan suhted taastavad ja piiri avavad.

«Me ei näe mingit sidet Türgi-Armeenia suhete paranemise ja Mägi-Karabahhi küsimuse lahendamise vahel,» ütles Lavrov. «Minu hinnangul pole õige kuntslikult neid kahte juhtumit seostada.»

Kuigi Türgi ja Armeenia sõlmisid oktoobris suhete taastamise lepingu, kuid selle peavad heaks kiitma ka mõlema riigi parlamendid. Armeenia pole aga rahul asjaoluga, et Türgi parlament pole lepingut ratifitseerinud, kuigi Armeenia parlament pole seda samuti teinud.

Ankaral ja Jerevanil puuduvad diplomaatilised suhted alates 90ndate algusest, kui Türgi sulges 1993. aastal piiri Armeeniaga ja katkestas riigiga diplomaatilised suhted. Sel moel avaldas Türgi protesti moslemitega asustatud Aserbaidžaanile kuulunud Mägi-Karabahhia hõivamise vastu Armeenia poolt.

Türgi-Armeenia dialoogis on komistuskiviks ka Osmani impeeriumis 1915. aastal aset leidnud tapatalgud. Kõige süstemaatilisemalt toimus «Armeenia küsimuse» lahendamine 1915.-1916. aastal Väike-Aasias, kus väidetavalt hukkus kuni 1,5 miljonit armeenlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles