Haiti uus sotsiaalprobleem - amputeeritud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti maavärinas jala kaotanud 26-aastane Jocelin Francois.
Haiti maavärinas jala kaotanud 26-aastane Jocelin Francois. Foto: NYT/SCANPIX

Haitit ootab ees uus sotsiaalprobleem, kuna maavärinas vigastada saamise tõttu kaotasid kümnes tuhanded inimesed oma jäsemed.

Arstide sõnul vajavad need inimesed kiiresti kunstjalgu ja –käsi, samas hävines loodusjõudude tegevuse tõttu Haiti ainus proteesitehas, kirjutab abc.net.au.

Paljud jala või käe kaotanud haitilased muretsevad, kuidas edaspidi toime tulla.

Varem polnud Haitil korralikku sotsiaalhoolekandesüsteemi, kuid nüüd on selle rajamine muutunud möödapääsmatuks.

«Haiti ees seisab probleem, kuidas puudega inimesed end ära elatada ja tööd saaksid. Samuti vajavad mitmed kannatanud edaspidi ravi. Käe ja jala kaotanutel on õigus proteesidele,» laususid asjatundjad.

Nad jätkasid, et Haitil kasvab üles terve põlvkond lapsi, kellel puudub käsi või jalg.

Port-au-Prince´i arstid on amputeerinud tuhandeid jalgu ja käsi. Nad lisasid, et patsiente ohustavad ravimite vähesuse tõttu infektsioonid ja gangreen.

«Amputeeritud on kujunenud suureks probleemiks. Püüame anda patsientidele parima, kuid praeguses olukorras on puudus paljudest asjadest,» lausus USAst New Yorgist Haitile appi tulnud meditsiiniõde Beatrix Moran.

USAst New Jerseyst pärit kirurgi Bruce Mintzi kinnitusel on ta jäsemeid ära opereerinud üle 200 inimestelt.

«Siiani on palju neid, kes operatsiooni vajavad, kuid inimlike võimete piir tuleb ette. Sõjaolukorras tekiks opereerimisvajadusi järk-järgult, kuid siin on liiga palju patsiente korraga. 20 000 inimest on võimatu korraga opereerida,» lausus ameeriklane.

Mitmed amputeerimist vajavad on pandud ootejärjekorda, kuid samas ohustavad neid haigused, mis võivad nad tappa.

Port-au-Prince`i lähistel on USA mereväelaev Comfort, mille opereerimissaalides tehakse operatsioone ööpäev läbi.

Laeva meditsiiniteenistuse juht Mark Marino sõnas, et Haiti olukord on hullem, kui praegusel ajal käimas olevates sõdades nähtud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles