Soome leht: gaasitoru kahandab Läänemerel terroriohtu?

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa dessantlaev Mistral Peterburis Neeva jõel.
Prantsusmaa dessantlaev Mistral Peterburis Neeva jõel. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Läänemere peagi kaheks jagav Nord Streami gaasijuhe suurendab küll Vene sõjalist mõju regioonis, kuid parandab ka julgeolekut, usub Soome sõjakooli õppejõud.


Soome maakaitsekõrgkooli strateegia õppejõud Juha-Antero Puistola tuletas võrgulehe

Uusi-Suomi

vahendusel meelde, et enne toruprojekti mõeldi gaasi transportimisele üle Läänemere laevadel.

«Venelased mõtlesid, et ehitavad sinna Peterburi lähedale terminali veeldatud gaasi jaoks. See tähendanuks, et sinna ülitiheda liiklusega merele oleks tulnud ka vedelgaasitankerid. Ning need on mitteriiklikele tegelastele kergem sihtmärk kui sügavustes kulgev juhe,» selgitas ta.

Puistola ei usu, et kevadel reaalsuseks muutuv Nord Stream mõjutaks kuigivõrd Läänemere julgeolekupoliitilist olukorda, sest see regioon on Venemaa vaatepunktist juba niigi eriti tähtis. Sama seisukohta on varem avaldanud ka Soome välisminister Alexander Stubb.

Küll tähendab aga gaasijuhtme rajamine seda, et ka Soome lahel läheduses suureneb Vene sõjalaevade hulk. «Putin ise on samuti tõdenud, et tähtsaid rahvuslikke huvisid tuleb kaitsta ka relvajõududega. Nii on selge, et Vene relvajõud osalevad toru vettelaskmisel ja selle kaitsmisel nii nagu need osalevad ka igapäevases naftatankerite liikluses,» leidis Puistola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles