Venemaa ähvardas raketid taas Kaliningradi viia

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste raketisüsteem Iskander .
Venelaste raketisüsteem Iskander . Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa kaitseministri Anatoli Serdjukovi sõnul võib Venemaa vastuseks Barack Obama uuele raketikaitsekilbile paigutada raketid Kalingradi oblastisse.


«Kui Venemaa julgeolekule pole lisaohte, siis me ei paiguta Iskander rakette Kaliningradi,» lubas Soomet külastav Serdjukov uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Aga kui lisaohud tekivad, siis Iskanderid sinna paigutatakse. Mõlemal puhul langetab otsuse president,» lisas kaitseminister.

Venemaa on varem korduvalt ähvardanud USA ekspresidendi George W. Bushi raketikaitsekilbi kavale viidates saata Läänemere kagurannikul asuvasse oblastisse Iskander-M-tüüpi raketikompleksid.

Kuid Ühenriikide praegune president Barack Obama otsustas möödunud aastal loobuda eelkäija ideest paigutada raketikilbi osised Poola ja Tšehhi territooriumile ja anda raketitõrjesüsteemile uue näo.

Septembris teataski Venemaa president Dmitri Medvedev vastuseks, et riik loobub plaanist paigutada raketikompleksid Kaliningradi. Samas on Vene armeejuhid vihjanud, et plaani pole kunagi maha maetud.

Bulgaaria ja Rumeenia huvi liituda uue USA raketitõrjesüsteemiga Euroopas on aga Venemaad ärritanud, kuigi riigid on kinnitanud, et see pole suunatud idanaabri vastu. Ka Obama sõnul pole raketitõrjesüsteem, mis võib tööle hakata juba viie aasta pärast, suunatud Venemaa vastu.

Bulgaaria välisministeerium on Venemaale saatnud ka ametliku teate, mille kohaselt pole Sofia ja Washington küsimuses veel kõnelusi alustanud. Rumeenia on aga väljendanud konkreetset soovi osaleda uues raketitõrjesüsteemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles