Liibüa valitsus nõuab USAlt oma kodaniku röövimise kohta selgitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriväelased veel kodumaal õppustel.
USA eriväelased veel kodumaal õppustel. Foto: SCANPIX

Liibüa valitsus nõuab Washingtonilt selgitust oma kodaniku röövimise kohta eile varahommikul pealinna Tripoli lähedal.

«Liibüa valitsus on jälginud teateid ühe oma kodaniku röövimisest, mille panid toime USA võimud,» seisis valitsuse avalduses. "Vahetult pärast teadete laekumist võttis Liibüa valitsus Washingtoniga ühendust, nõudmaks toimunu kohta selgitust.»

USA eriüksuslased võtsid eile hommikul Liibüas kinni terrorivõrgustiku Al-Qaeda ühe juhtliikme Abu Anas al-Libi , keda Ühendriigid süüdistavad osavõtus 1998. aastal toimunud rünnakutest USA suursaatkondadele Kenyas ja Tansaanias.

Liibüa valitsus rõhutas soovi, et Liibüa kodanike üle mõistetaks neile esitatud süüdistustest sõltumata kohut kodumaal. «Liibüa ja USA on strateegilised partnerid. Valitsus loodab, et see vahejuhtum partnerlust ei kahjusta,» seisab avalduses.

Ühendriikide ametiisik ütles varem telekanalile CNN, et operatsioon korraldati Liibüa valitsuse teadmisel.

Libile lähedale allikas kinnitas röövi ning ütles, et Libi röövisid Tripolis relvastatud isikud.

«USA terroritõrjeoperatsiooni tulemusena võeti kinni Abu Anas al-Libi ja meie sõjavägi hoiab teda seaduslikult ühes turvalises paigas väljaspool Liibüat,» ütles Ühendriikide kaitseministeeriumi eestkõneleja George Little avalduses.

USA valitsus on pannud Libi tabamise eest välja viis miljonit dollarit. Libi, kodanikunimega Abdul Hamed Al-Raghie on lülitatud Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) kõige tagaotsitumate terroristide nimekirja.

Ta mõisteti New Yorgis Ühendriikide ringkonnakohtus süüdi väidetava võtmerolli eest 7. augustil 1998 toime pandud rünnakutes Ühendriikide saatkondadele Dar es Salaamis ja Nairobis, mis nõudsid enam kui 200 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles