Obama ja Netanyahu ei suutnud tüli lahendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: AFP / Scanpix

Kõnelused USA presidendi Barack Obama ja Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu vahel ei teinud lõppu kahe liitlase vahelisele tülile Ida-Jeruusalemma ja Läänekaldale püstitatavate juudiasunduste ümber. Netanyahu sõnul võib Lähis-Ida rahuprotsess nüüd aastaks seiskuda.


Kuigi Netanyahu büroo sõnul kulgesid eile hilisõhtul Washingtonis kahes voorus toimunud läbirääkimised «heas õhkkonnas», ei ilmunud riigijuhid pärast kohtumist kaamerate ette nagu tavaliselt ning Valge Maja pole kohtumist siiani kommenteerinud, kirjutas AFP.

Obama võõrustas Netanyahut Valges Majas esmalt eile õhtul poolteist tundi. Siis pidas Netanyahu oma abidega üle tunni aja nõu, pärast mida kohtus ta presidendiga Ovaalkabinetis veel 35 minutit.

Netanyahu büroo teatel jätkavad kõnelusi täna mõlema mehe nõunikud, kuid mingeid üksikasju ei avaldatud. Ka Valge Maja keeldus kommenteerimast, kas mingeid läbimurdeid aset leidis või mida täpsemalt arutati.

«Kui ameeriklased toetavad palestiinlaste ebamõistlikke nõudmisi, mis puudutavad Ida-Jeruusalemma ja Läänekalda asunduste külmutamist, võidakse rahuprotsess aastaks ajaks blokeerida,» hoiatas Netanyahu enne kohtumist Obamaga.

USA on varem teatanud, et uute juudiasunduste püstitamine Ida-Jeruusalemma seab otseselt löögi alla Washingtoni usaldusväärsuse vahendajana ning ohustab Iisraeli ja palestiinlaste vahelisi rahuläbirääkimisi.

Iisrael väidab, et kogu Jeruusalemma ala on juudiriigi igavene pealinn, palestiinlased tahavad, et linna idaosast, kus elavad peamiselt araablased, saaks tulevase iseseisva Palestiina riigi pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles