Ahastuses filipiinlased kaevavad massihaudu

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored vabatahtlikud matavad taifuunist räsitud Taclobani piirkonnas hukkunuid massihaudadesse.
Noored vabatahtlikud matavad taifuunist räsitud Taclobani piirkonnas hukkunuid massihaudadesse. Foto: SCANPIX

Filipiinidel maeti täna massihaudadesse sadu hukkunuid ning veel sajad ootavad tänavatel oma järge, sest kohalikud võimuesindajad ja vabatahtlikud ei suuda selliste kogustega hakkama saada. Ellujäänud ootavad aga pikisilmi abi.


Rusudes linna kohal heljub roiskuvate kehade lehk ning ellujäänutel napib toitu ja värsket joogivett. Taclobani raekoja kõrval ootas matmisjärjekorda veel ligi 200 laibakottides surnukeha. Massihaudadess peab mahtuma mitmeid kihte, enne kui hukkunud mullaga kaetakse.

«Paljudes piirkondades on endiselt palju laipu. See on hirmus,» sõnas Taclobani linnapea Alfred Romualdez.

Surnuid kokku korjavatel inimestel on tööd väga palju. «Ühest kogukonnast teatatakse, et neil on kümme surnukeha, aga kohale jõudes leitakse neid hoopis 40,» rääkis Romualdez, kelle sõnul on abiorganisatsioonid kriisisituatsioonis liiga aeglaselt tegutsenud.

Saartel koha peal pole aga paljudesse kohtadesse vesi ja toit veel jõudnud ning ka laevadega saabuva abi õigesse kohta jõudmine võtab ilmselt aega. Haiged ja vigastatud lamavad abitult purustatud kodudes ning ootavad.

Taclobani lennujaama kogunevad iga päev sajad inimesed, kes soovivad saada toiduabi või ise katastroofi keskmest põgeneda.

Lennujaama juhataja Efren Nagrama sõnul on olukord äärmiselt msuerdav. «Iga päev tuleb meie juurde sadu inimesi, kes on kõndinud päevi ilma söögita vaid selleks, et siin veel tunde või päevi lageda taeva all oodata,» rääkis ta.

Juhataja sõnul valitsem lennujaamas kaos – inimesed tunglevad, nad näevad lennukeid, ent ei pääse toiduni ega mahu ka ise lennukitele, et minema lennata.

Linnapea Romualdezi sõnul vajab Tacloban vägagi laiaulatuslikku abi. «Me vajame rohkem inimjõudu ja rohkem varustust,» palus ta. «Ma ei saa kasutada autot hommikul laibaveoks ning kohe seejärel toidu jagamiseks,» lausus mees. «Laibad tuleb tänavatelt ära koristada, need loovad hirmu ja ahastuse õhkkonda.»

Linnaametnike sõnul on kokku korjatud ligi 2000 surnukeha, ent paljud lebavad veel tänavatel. ÜRO kardab, et ainuüksi Taclobani linnas võis hukkuda 10 000 inimest, ent Filipiinide presidendi Benigno Aquino sõnul on see hinnang liialdatud.

Ellujäänute tervist ei ohusta aga sugugi ainult roiskuvad laibad. Maailma terviseorganisatsiooni sõnul said paljud ellujäänud vigastusi, mis vajaksid kohest hoolt. Lahtised haavad on troopikakuumuses vägagi ohtlikud. Samuti on suureks probleemiks puhta joogiveevaru puudumine – musta vee joomisest tekkiv kõhulahtisus võib viia eluohtliku veekaotuseni ning lõppeda surmaga. Enim on ohustatud väikesed lapsed.

Filipiinidele laevadel ja lennukitel abi saatnud USA, Austraalia, Suurbritannia ja Jaapan. USA mereväe lennukikandja George Washington koos väiksemate aluste ja 5000 merejalaväelasega peaks Filipiinidele jõudma täna.

USA ametnike sõnul aitab abi kohalejõudmisele kaasa asjaolu, et teed on nüüdseks suuremast risust puhastatud ning ka Taclobani lennujaam suudab nüüd teenindada suuremat hulka sõidukeid.

Taclobani tänavatel patrullivad aga jätkuvalt sajad Filipiinide sõdurid ja politseinkud, et hoida tekkinud kaoses ära rüüstamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles