Kiievi linnavalitsuse hoone juures puhkes kähmlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurointegratsiooni poolehoidjad täna hommikul barrikaadidel Iseseisvuse väljakul Kiievis.
Eurointegratsiooni poolehoidjad täna hommikul barrikaadidel Iseseisvuse väljakul Kiievis. Foto: SCANPIX

Kiievi linnavalitsuse hoone juures puhkes täna hommikul Ukraina miilitsa ja meeleavaldajate vahel kähmlus, kui julgeolekujõud üritasid ligi 200 opositsiooniaktivisti käes olevat hoonet tagasi võtta.

Miilits lasi hoone ees meeleavaldajate vastu käiku kumminuiad. Protestijad omakorda kaitsesid end kaigastega. Hoones asuvad meeleavaldajad lasid miilitsatöötajatele tuletõrjevoolikust jääkülma vett, sundides neid oma busside juurde taganema.

Linnavalitsuse hoone on protestijate kontrolli all olnud üle nädala.

Kiievi Iseseisvuse väljaku ümber on koondunud tuhanded märulimiilitsa töötajad. Miilitsa eriüksus Berkut ja siseministeeriumi eriüksus tungis kesköö paiku vastu kolmapäeva traktorite ja veokite toel väljakul asuva meeleavaldajate telklinnaku territooriumile.

Sajad korrakaitsjad üritasid protestijaid massiga surudes lahkuma sundida ja lammutasid samal ajal barrikaade, kuid selle asemel, et laiali minna, tuli protestijaid üha juurde ning mitmel pool moodustati inimkette, et takistada märulimiilitsal oma jõudusid täiendamast.

Miilitsa väitel ei ole nad pisargaasi kasutanud, kuid reserveerivad endale seaduserikkumiste korral õiguse kohasteks abinõudeks.

«Me ei andesta kõike seda. Seal saab olema miljoneid ja režiim variseb kokku,» lubas opositsiooni üks juhte Arseni Jatsenjuk Kiievi Iseseisvuse väljakule (Maidan Nezaležnosti) kogunenud protestijatele. «[President Viktor] Janukovõtš sülitas USA-le ja Euroopa Liidu liikmesriikidele näkku,» lisas ta.

Opositsioonierakonna UDAR juht Vitali Klõtško kutsus kiievlasi võimude vastu välja astuma. «Ainult üheskoos suudame me välja võidelda õiguse elada vabas riigis,» sõnas ta.

Siseministeeriumi andmeil on meeleavaldajate telklinnakusse tungides viga saanud 10 julgeolekujõudude liiget.

Samuti on viga saanud mitu protestijat.

Kiievi võimud sulgesid massiürituste tõttu peatänaval Kreštšatikil ning Iseseisvuse väljakul asuvad metroopeatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles