Venemaa saatis USA veteranreporteri pikemate selgitusteta maalt välja

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaalt välja saadetud David Satter.
Venemaalt välja saadetud David Satter. Foto: davidsatter.com

Venemaa teatas täna, et on maalt välja saatnud USA veteranreporteri David Satteri. Mehele pandi süüks jämedat seaduserikkumist.

Ajalehtede Financial Times ja Wall Street Journal endine korrespondent Satter, kes on avaldanud Venemaa ja Nõukogude Liidu teemadel ka kolm raamatut, saadeti möödunud aasta lõpul oma sõnul ilma igasuguste selgitustega Moskvast välja.

Uudisteagentuurile AFP sõnas Satter, et sõitis 5. detsembril Ukraina pealinna Kiievisse seal puhkenud massimeeleavaldusest kirjutama. 66-aastane mees lisas, et 25. detsembril teatati talle, et Venemaa on tagasi lükanud tema viisapikendusavalduse ning seda põhjusel, et tema kohalolek riigis on ebasoovitav.

«Kompetentsed organid on kindlaks teinud , et teie viibimine Vene Föderatsiooni pinnal on soovimatu,» tsiteeris Satter Twitteri-kontol ametlikku otsust. Vene välisministeeriumi teatel rikkus Satter migratsiooniseadust ja jäi sellepärast uuest viisast ilma.

USA saatkond esitas juhtunuga seoses Venemaale ametliku kaebuse. Vene praegune seadusandlus keelab Satteril uut viisat järgmise viie aasta jooksul taotleda.

Välisministeerium teatas oma avalduses veel, et Satter sisenes Venemaale 21. novembril ja pidi föderaalse migratsiooniteenistuse juures end kohe registreerima, et oma mitmekordset pressiviisat kätte saada.

«Sellest hoolimata ilmus D.A. Satter migratsiooniteenistusse 26. novembril,» lisas välisministeerium. Avalduses seisis veel, et Moskva ringkonnakohus mõistis mehe 29. novembril süüdi haldusnormide rikkumises. Mees tunnistas end Vene välisministeeriumi teatel süüdi, kuid täna sõnas Satter, et pole ühtki Vene seadust rikkunud.

Satter elas Venemaal möödunud aasta septembrist alates, töötades Raadio Vaba Euroopa juures nõuandjana. 1976. aastast 1982. aastani oli ta Financial Times’i Moskva korrespondent, pärast seda ajalehe Wall Street Journal erikorrespondent Nõukogude Liidu asjades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles