Süüria kõnelused jooksid võimu üleandmise teemal ummikusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Šveitsis jätkuvad Süüria rahukõnelused jooksid täna ummikusse president Bashar al-Assadi võimu üleandmise osas, teatasid vaenupoolte delegaadid.

Mõlemad pooled kinnitasid siiski, et ei kavatse Genfi kõnelustelt lahkuda, kuigi tänane istung katkes tulemusteta pärast seda, kui Süüria valitsus esines avaldusega oma põhimõtete kohta.

Opositsioon lükkas režiimi avalduse tagasi, teatades, et kõnelused peavad keskenduma poliitilisele üleminekule, ning ÜRO vahendaja Lakhdar Brahimi lõpetas istungi.

«Tänased arutelud ei olnud konstruktiivsed režiimi strateegia tõttu teemast kõrvale hiilida ning rääkida selle asemel terrorismist,» ütles opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni delegatsiooni liige Rima Fleihan.

Valitsusdelegatsiooni liige Buthaina Shaaban ütles, et opositsioon keeldus arutamast midagi peale üleminekuvalitsuse moodustamise. Tema sõnul tegi valitsus avalduse «poliitilistest põhimõtetest, mille suhtes meie arvates ei tohiks ühelgi süürlasel erimeelsusi olla - riigi suveräänsuse kaitsmine, riiklike institutsioonide säilitamine ja terrorirühmitustest lähtuvate ohtude tõkestamine».

«Meid üllatas, et vastaspool lükkas avalduse tagasi. See näitab, et nad kas ei suuda tunnustada Süüriat ja selle territoriaalset terviklikkust või ei hooli sellest, mis toimub Süüria rahvaga,» ütles Shaaban.

Opositsioon leiab, et Assad peab vastavalt 2012. aasta Genfi konverentsi kokkuleppele võimult lahkuma ning moodustada tuleb üleminekuvalitsus. Režiimi sõnul ei ole Assadi roll selle konverentsi teemaks ning Damaskus eitab, et esimese Genfi konverentsi kokkuleppe seda ette näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles