Prantsuse president kritiseeris brittide euroreferendumi kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande koos David Cameroniga Brize Nortoni õhuväebaasis.
François Hollande koos David Cameroniga Brize Nortoni õhuväebaasis. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande kritiseeris Briti peaministri David Cameroni kava korraldada Ühendkuningriigis Euroopa Liidu liikmesuse küsimuses referendum.

«Me ei saa brittidele peale suruda valikut Euroopa küsimuses,» tõdes Ühendkuningriigis visiidil viibiv Hollande, kelle sõnul on brittidel õigus taolist rahvahääletust korraldada. Samas märkis riigipea, et võimalikud muudatused ELi lepingutes tähendaksid seda, et referendum tuleks korraldada ka Prantsusmaal.

«Lepingu muutmine pole praegusel hetkel prioriteet,» ütles Hollande, kelle sõnul võib ta toetada lepingu muutmist kunagi tulevikus, kui selle eesmärgiks on muuta eurotsoon «paremini koordineerituks».

Cameron on püüdnud parlamendis läbi suruda eelnõu, mis lubab referendumit enne 2017. aasta lõppu. Eile hääletas aga Briti parlamendi ülemkoda eelnõu vastu, misjärel lubas Cameron selle uuesti esitada mais. Kui ka siis ei saada sellele parlamendi ülemkoja toetust, lubas peaminister kasutada seadust, mis määrab ära parlamendi valitava alamkoja ülimuslikkuse mittevalitava ülemkoja ees.

Valitsusjuhi sõnul on ta referendumi osas endiselt optimistlik. «Minu seisukoht on jätkuvalt, et me tahame neid muudatusi, me tahame uuesti läbi rääkida,» ütles Cameron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles