USA kutsus veel kord vaenupooli Ukrainas dialoogile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed barrikaadidel Kiievis 4. veebruaril.
Inimesed barrikaadidel Kiievis 4. veebruaril. Foto: SCANPIX

USA asepresident Joe Biden kutsus teisipäeval president Viktor Janukovõtši üles dialoogile ja tõelisele kompromissile, et lõpetada kriisiolukord riigis.

Telefonikõnes rõhutas Biden, et ainus tee rahu ja stabiilsuseni Ukrainas on võimalik vaid dialoogi ja tõelise kompromissi kaudu moodustada uus valitsus, mis teeniks ära rahva usalduse, teavitas Valge Maja.

Ukraina ülemraada juhatus ja fraktsioonide liidrid ei saavutanud kokkulepet, mis oleks lubanud teisipäeval parlamendis menetleda põhiseadus 2004. aasta redaktsiooni taastamise eelnõu. Opositsioonierakonna Svoboda (Vabadus) fraktsiooni juht Oleh Tjahnõbok ütles ajakirjanikele, et parlamendienamus ei kavatse seda küsimust arutada.

«Niipalju kui mina tean, ei leppinud nad midagi kokku. Nad ei kavatse põhiseadusreformi küsimust üles võtta,» ütles ta.

Opositsioon koostas eelnõu 2004. aasta põhiseaduse taastamiseks.

Konstitutsioonimuudatused oleksid vähendanud presidendi võimu. Opositsioon nõuab praeguse riigipea Viktor Janukovõtši tagasiastumist ja ennetähtaegsete valimiste korraldamist.

Ukraina valitsusvastased meeleavaldused algasid novembri lõpus pärast president Viktor Janukovõtši otsust jätta sõlmimata Euroopa Liidu assotsiatsioonilepe, kuid on laienenud protestiks korruptsiooni ja võimuliialduste vastu. Opositsioon nõuab Janukovõtši tagasiastumist ja ennetähtaegseid presidendivalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles