Kongolane süüdistab koomiksipoissi rassismis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tintini rassismis süüdistav plakat Bienvenu Mbutu Mondondo käes.
Tintini rassismis süüdistav plakat Bienvenu Mbutu Mondondo käes. Foto: AP/Scanpix

Täna asusid Belgias rinda pistma Brüsselis sündinud kongolane, kelle arvates tuleks raamat «Tintin Kongos» rassistliku sisu pärast keelustada, ning kuulsa koomiksi väljaandjad, vahendas uudistevõrk AFP.


«Minu jaoks on rassism vastuvõetamatu, kuid samavõrra kahetsusväärne on see, et me põletame raamatuid,» ütles Alain Berenboom, advokaat, kes esindab Tintini-koomiksite autoriõigusi omavat Moulinsarti kirjastust. «Raamatute keeldumine võrdub nende põletamisega.»

Alates pressivabaduse seaduse vastuvõtmisest 1831. aastal on Belgias keelustatud väga väheseid raamatuid. «Egiptuses tahab üks ühendus keelustada «Araabia öid». Meie Belgias pole samas kohas,» märkis Berenboom.

Hageja, Kongo päritolu Brüsseli elanik Bienvenu Mbutu Mondondo, süüdistab koomiksipoiss Tintini rassismis raamatus «Tintin Kongos». Ta on juba mitu aastat võidelnud selle nimel, et koomiks Belgia poeriiuleilt kaoks.

Mondondot toetavad ka üks Kinshasas elav kaasmaalane ja prantsuse mustanahaliste organisatsioon CRAN. Tõsi, viimane ei taha, et Tintini seiklused päriselt müügist kaoksid, küll aga lisada koomiksile hoiatava eessõna.

Nende hinnangul on esmakordselt 1931. aastal välja antud koomiks ohtlik viisi pärast, kuidas seal kujutatakse kolonialismi ja rassismi ning ka raamatus esineva loomade vägivaldse kohtlemise tõttu.

«See raamat sisaldab pilte ja dialooge, mis on selgelt rassistliku ja solvava iseloomuga mitte ainult mustanahalistele, vaid kogu inimkonnale,» väitis talle vastu aga Mondondo advokaat Ahmed L'Hedim. «Minu kliendile on lihtsalt talumatu, et tema lapsed võivad sattuda sellele raamatule ja tunda end solvatuna.»

Berenboomi hinnangul pole Kongo raamat rassistlik. «See pole kunagi põhjustanud probleeme avaliku korraga, sealhulgas ka mitte Aafrikas,» märkis ta.

Esimese astme kohus vaeb küsimust, kas õigusemõistjad peaksid Mondondo kaebust kaaluma, vähemalt 21. juunini.

Tintini koomiksite belglasest looja Hergé, pärisnimega Georges Remi, kes elas aastatel 1907-1983, õigustas omal ajal raamatut sellega, et see on vaid ajastu naiivsete vaadete peegeldus. Osasid Tintini stseene on hilisemates väljaannetes ka mõnevõrra kohendatud.

Tintini seiklused hakkasid ilmuma 1929. aastal ajalehe Le Vingtième Siècle lastelisas. Sealt kasvas edukas sari edasi omaette ajakirjaks ning tõusis 20. sajandi Euroopa edukaimaks koomiksiks. Tintini seiklusi on tõlgitud rohkem kui 50 keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles