Austraalia hakkab mehi Afganistanist ära viima lähiaastatel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia erioperatsioonide sõdurid Afganistanis.
Austraalia erioperatsioonide sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Austraalia hakkab Afganistani missioonis osalevate sõdurite arvu vähendama kahe aasta jooksul, teatas kaitseminister John Faulkner.

Tärmin sõltub sellest, kuidas läheb austraallastel afgaani sõdurite väljaõpetamine, vahendas AP.

Graafik, mis on suhteliselt lai, on Canberra senistest kõige detailsem.

Suurem osa 1550 austraallasest viibib riigi lõunaosas asuvas Uruzgani provintsis, kus aktiivselt tegutsevad ka Talibani mässulised. Austraallased õpetavad Afganistani rahvusarmeele, kuidas võtta oma kontrolli alla julgeolekut ja tagada stabiilsust.

Oletuste järgi pidi see missioon kestma kolm kuni viis aastat. Minister Faulkner kärpis seda täna lühemaks, kui teatas, et see peaks lõppema kahe kuni nelja aastaga.

Faulkneri kommentaar on Austraalia ametnike esimene omataoline, kus käiakse välja võimalik tähtaeg, mil tahetakse teha algust oma väekontingendi lahkumisega.

Austraalia on kaotanud alates 2001. aasast 16 sõdurit, neist viis langesid viimase kahe nädala jooksul. Üheksa aastat kestnud sõja ebapopulaarsus Austraalias üha suureneb.

Ka teised USA liitlased plaanivad lahkuda Afganistanist. Näiteks samuti Uruzganis viibivad hollandlased (1600 sõdurit) lõpetavad oma missiooni augustis. Kanada plaanib viia oma 2800 sõdurit koju tagasi järgmisel aastal. Poola (2600 sõdurit) plaanib alustada lahkumist järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles