Leiutaja värvib kliimamuutusega võitlemiseks Andide mäetipud valgeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu leiutaja Eduardo Gold
Peruu leiutaja Eduardo Gold Foto: SCANPIX

Leiutaja Eduardo Gold loodab värvimisega kopeerida Andide liustikke, mis peegeldavad tagasi päikesevalgust ja kannavad seetõttu soojust tagasi atmosfääri, vahendab Telegraph.

Antud tehnika on teaduslikult tõestatud ning mitmete teadlaste sõnul ainus meetod, kuidas pidurdada kliimasoojenemist. Projektiga loodetakse vähendada liustike sulamist.

Neljale töölisele on antud ülesanne värvida kolm mäetippu alates Peruu Chalon Sombrero mäetipust, mis asub 4756 meetrit merepinnast kõrgemal. Värvijad on juba kaks hektarit plaanitud 70-st Licapa külas valge värviga üle võõbanud. Värvimisel kasutatakse keskkonnasõbralikku värvisegu, mis sisaldab laimi, kunstlikku munavalget ja vett.

Projekt läheb kokku maksma 135 000 naela ja finantseeritakse Maailmapanga poolt, mille korraldatud võistluse «100 ideed, kuidas päästa planeeti» Eduardo Gold eelmisel aastal võitis.

Chalon Sombrero nagu mitmete teiste mägede liustikud on viimasel ajal kiiresti sulama hakanud. Kohalikud, kes on liustike hävinemist pealt näinud, on tulihingelised Goldi pooldajad ning arvavad, et kõik mäetipud tuleks üle värvida.

Peruu keskkonnaministri sõnul peaks Maailmapank aga olulisemaid projekte rahastama ning kutsub antud värvimist mõttetuseks.

Gold aga soovib teooria muuta praktikaks ning loodab häid tulemusi. «Ma pigem üritan ja põrun, kui hakkan välja mõtlema lahendust, kuidas ilma liustiketa elada,» kommenteerib mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles