Obama ei välista Iraagi abistamiseks ühtegi valikuvõimalust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistide rünnaku tagajärjed.
Islamistide rünnaku tagajärjed. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama sõnul vajab Iraak täiendavat abi ning Washington kaalub kõiki võimalusi Bagdadi abistamiseks.

«Iraak vajab Ühendriikidelt ja rahvusvaheliselt kogukonnalt rohkem abi. Meie rahvusliku julgeoleku meeskond kaalub kõiki võimalusi ... ma ei välista midagi,» ütles Obama.

Riigipea ütles end jälgivat Iraagi olukorda murega ja soovivat kindlustada, et pühasõdalased ei rajaks endale riigis tugipunkti.

Sunni äärmusrühmitus Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL) on alates esmaspäeva õhtust vallutanud suured alad Iraagi põhja- ja lääneosas, sealhulgas kogu Niineve provintsi, selle ligi kahe miljoni elanikuga pealinna Mosuli ning ka eksdiktaator Saddam Husseini sünnilinna Tikriti.

Iraagi kurdid haarasid seepeale neljapäeval kontrolli naftarikka Kirkuki provintsi samanimelises keskuses. Kurdid on aastakümneid tahtnud liita etniliselt kirevat Kirkuki oma autonoomse Kurdistani piirkonnaga, kuid Iraagi keskvalitsus on sellele vastu.

Iraagi šiiitliku valitsuse välisminister Hosyhar Zebari tunnistas, et toimunu on tõsiseks löögiks USA-lt miljardite dollarite eest väljaõppe saanud Iraagi julgeolekujõududele.

«See on muidugi tõsine tagasilöök Iraagi julgeolekujõududele, kes suurimas linnas kokku kukkusid ning oma relvad ja varustuse maha jätsid,» ütles Zebari. «Nüüd püüame sellest üle saada, need terroristid suurtest linnadest välja lüüa.»

Välisministri sõnul on ka märke, et pühasõdalased on hakanud Mosulist taanduma, sest julgeolekujõud osutavad tõsist vastupanu.

Kuid ISILi võitlejad võtsid enda kontrolli alla Dhuluiyahi linna, mis asub pealinnast 90 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles