Iraagi peaminister pole kriisivalitsuseks valmis

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nouri Al-Maliki.
Iraagi peaminister Nouri Al-Maliki. Foto: SCANPIX

Iraagi peaminister Nouri Al-Maliki ütles täna, et ta on valmis edasi liikuma valitsuse moodustamisega, kuid erakorralist ühtsusvalitsust ei tule. Seni pole küll selge, mil määral teised osapooled riigis on valmis Al-Malikiga koostööd tegema.

«Me läheme esimesele parlamendi koosistumisele kooskõlas põhiseaduse, pea-ajatolla soovituse ja meie inimeste tahtega,» ütles riigitelevisioonis esinenud peaminister Al-Maliki.

Reedel kutsus Iraagi pea-ajatolla ja šiiitide kõrgeim usujuht As-Sistani üles moodustama uut valitsust, mis esindaks kõigi riigi kodanike huvisid.

Siiski märkis Al-Maliki, et praeguses olukorra lahendamiseks ei looda erakorralist ühtsusvalitsust, vaid uue valitsuse loomine peab vastama demokraatia nõuetele.

Kõiki rahuldava uue valitsuse moodustamine on Al-Maliki jaoks suur väljakutse. Tema tagasiastumist loodavad nii kurdid, sunniidid kui ka suur osa riigi šiiitidest. Al-Maliki mainet on veelgi kahjustanud suutmatus võidelda riiki ründavate islamiäärmuslastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles