Venelaste huvi Poolast toidu ostmise vastu kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Moskva keelas ära toidu impordi EList, on Kaliningradi elanikud asunud sagedamini Poolas toidupoes käima.

Venemaa juba varem kehtestatud sisseveokeeld keeld Poola sealihale on sundinud mitmeid Kaliningradis tegutsenud lihatööstusi uksi sulgema. Nüüd on aga kogu ELi toidu keelu tõttu hakanud tõusma toiduhinnad Venemaal, Poolas, kus kaupa aga üle jääb, on toidukraami hind alanenud.

2011. aastal sõlmitud kokkuleppe tulemusel pääsevad Kaliningradis elavad venelased Poola põhjapiirkondadesse viisavabalt ja piiri ääres elavad poolakad omakorda Kaliningradi.

«Poolakad lähevad Kaliningradi «kaubareisidele», ostma bensiini ja diiselkütust, venelased sellest enklaavist tulevad Poola ostma toidukaupu, kodupuhastusvahendeid ja beebitoitu,» kirjeldas Tadeusz Baryla Olsztyni Ida-Euroopa uuringute keskusest.

Selline liiklemine käis varemgi, kuid pärast Vene kaubandusembargo kehtestamist 7. augustil, on piirülene liiklus kõvasti tihedamaks muutunud.

«Pärast embargo kehtestamist Poolasse tulevate Kaliningradi elanike arv kasvab,» prognoosis Baryla, lisades, et turuolukord muutub aina hullemaks ning ainsaks võimaluseks osta odavamaid ja parema kvaliteediga kaupu saab reis Poola.

Möödunud aastal moodustasid toidukaubad 25 protsenti Poola ekspordist Kaliningradi. Välismaalt tuuakse sisse 70 protsenti Kaliningradis tarbitavatest piimatoodetest, 50 protsenti puuviljadestm 44 protsenti juurviljadest ja 40 protsenti kanalihast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles