Singapuris vahistati surmanuhtlust kritiseerinud kirjanik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Shadrake
Alan Shadrake Foto: SCANPIX

Suurbritannia kirjanik, kes oma raamatus kirjeldas Singapuris kasutatavat surmanuhtlust, arreteeriti süüdistatuna laimamises.

75-aastane Alan Shadrake esitles Singapuris pühapäeval oma uut raamatut, kui politsei ta vahistas. Kaebused kirjaniku kohta tulid valitsuse kontrolli all olevalt meedia arengu institutsioonilt, vahendab The Independent.

Shadrake, kes vahistati hotellis, ütles ajakirjanikele, et ta eeldas probleeme. «Kui nad teevad veel midagi, siis ma lihtsalt pööran sellele veel rohkem tähelepanu,» ütles kirjanik AFP-le.

Shadrake’i advokaadi sõnul ei ole politsei teda lasknud veel oma kliendi juurde ning kautsjonit pole seni määratud. Maksimumkaristuseks võidakse mehele määrata kaheaastane vangistus. Kuna kirjanik võitles hiljuti raske haigusega, soovis advokaat võimalikult kiiret ligipääsu oma kliendile. «Tema olukord võib halveneda, kui ta on sellise surve all,» ütles jurist.

Alan Shadrake on uuriv ajakirjanik ja kirjanik, kellel on kodu nii Suurbritannias kui ka Malaisias. Ta on kirjutanud artikleid erinevatele ajalehtedele ning tema esimene raamat kirjeldas Berliini müüri tagant põgenemisi.

Tema viimases raamatus on intervjuu Darshan Singhiga, kes oli varem Singapuri vangla timukas ning pidi hukkama ligi 1000 meest ja naist aastatel 1959-2006. Samuti on raamatus intervjuusid inimõiguslaste, juristide ja endiste politseinikega. Raamatuga lubab kirjanik avaldada kohutava tõe Singapuri surmanuhtluse ning kogu riigi kohtusüsteemi kohta.

Singapuris määratakse surmanuhtlus mõrva, riigireetmise, narkokaubitsemise ja teiste sarnaste kuritegude eest. Ametijõudude sõnul on see aidanud hoida kuritegevuse madalal tasemel.

Singapuri seadused on karmid ka muudel aladel. Näiteks on riigis keelatud nätsunärimine, homoseksuaalsus ning üle 10 aasta vanuste autodega sõitmine. Muuhulgas on Singapuris kasutusel ka kehaline karistus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles