FSB pidas Kohverit «agentide kuraatoriks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal sai Eston Kohver (paremal) president Toomas Hendrik Ilveselt kõrge riikliku autasu.
2010. aastal sai Eston Kohver (paremal) president Toomas Hendrik Ilveselt kõrge riikliku autasu. Foto: Presidendi kantselei

Vene uudisteportaal Pskovskaja Lenta Novosti viitas Venemaa Föderatsiooni Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) Pihkva piirkonna endise juhi 2011. aasta sõnavõtule, mille kohaselt tegutses eile Eesti-Vene piirialal kinni peetud kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver värvatud agentide kuraatorina.

FSB juht Georgi Dratšjov nimetas toona lisaks Kohverile Pihkva oblastis tegutsevate Eesti agentidena ka Rudolf Saart, Tõnu Ernitsat, Martin Purret ja Janek Järvat. Dratšjov hoiatas, et Pihkva oblasti elanikud võivad langeda Eesti eriteenistuse ohvriks. «Riskirühmana» nimetas ta Balti riikides tegutsevaid ettevõtjaid, ametnikke ja riigiteenistujaid ning neid elanikke, kellel elavad Eestis lähedased, kuid ka neid, keda Eesti eriteenistused võivad seaduserikkumise tõttu kinni pidada.

Dratšjev tõi välja mitu juhtumit, kui Venemaal on paljastatud väidetavalt Eesti agente. Samuti kirjeldas ta, kuidas Eesti eriteenistused värvasid Tallinnas väidetavalt ühe informaatori - Pihkva ärimehe Arkadi, kellele anti valida, kas ta asub nende kasuks tööle või talle kehtestatakse Eestisse sisenemise keeld. Mees olevat nõustunud, väidetavalt anti talle vajalikud seadmed, et jälgida inimesi, kes külastavad FSB Pihkva bürood. Hiljem olevat mees FSB-le oma süü üles tunnistanud.

Samal pressikonverentsil väitis Dratšjevi abi Vladimir Prusakov, et Eesti eriteenistused tegutsevad Pihkva oblastis väga aktiivselt, nimetades nende tööd  räpaseks. Prusakov lisas, et viimase 14 aasta jooksul on piirkonnas identifitseeritud ja kinni peetud mitmeid Eesti agente. Konkreetselt nimetati väidetavalt Eesti heaks töötanud isikutest Villu Sooni, Pjotr Kalatšovi ja Igor Vjalkovi.

Eesti võimude teatel võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud eile hommikul kell 9 Eesti territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohustusi täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Eile õhtul teatas FSB, et Venemaa territooriumil peeti kinni kaitsepolitsei Tartu osakonna töötaja Eston Kohver. Vene julgeolekuteenistuse teatel võeti kaitsepolitsei töötajalt ära Tauruse püstol, 5000 eurot, varjatud audiosalvestamise eriseadmed ja erivahendid, mida kasutatakse luureülesannete täitmisel.

Vene julgeolekuteenistuse allika sõnul pidi Kohver kohtuma oma informaatoriga, et koguda salajast informatsiooni FSB tegevuse kohta. Allika teatel kahtlustatakse Eesti kaitsepolitsei ametnikku spionaažis, tulirelvade smugeldamises ning ebaseaduslikus piiriületuses, lisades, et uurimine käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles