Rootsi uue valitsuse programm: taastuvenergia ja võrdsus ning ei mingit NATOt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven tutvustab parlamendi ees oma valitsuse koosseisu.
Rootsi peaminister Stefan Löfven tutvustab parlamendi ees oma valitsuse koosseisu. Foto: SCANPIX

Rootsi uus peaminister Stefan Löfven tegi täna avalikuks valitsuse koosseisu, vastavalt ennustustele saab järgmiseks välisministriks sotsiaaldemokraat Margot Wallström.

Rootsi uus punaroheline valitsus on vähemusvalitsus, mille 24 ministrist 18 on sotsiaaldemokraadid.

Ministritest 12 on mehed ja 12 naised. Valitsus nimetab end keskkonnasõbralikuks ja feministlikuks.

Parlamendis kuulub sotsiaaldemokraatidele ja rohelistele 138 kohta 349st.

Valitsuse koosseis: haridusminister Gustav Fridolin (Roheline Partei RP), keskkonnaminister ja asepeaminister Åsa Romson (RP), rahandusminister Magdalena Andersson (SD), energeetikaminister Ibarahim Baylan (SD), kaitseminister Peter Hultqvist (SD).

Justiitsminister Morgan Johansson (SD), siseminister Anders Ygeman (SD), arenguabiminister Isabella Lövin (RP), sotsiaalminister Annika Strandhäll (seni ametiühingu Vision juht), tervishoiu- ja spordiminister Gabriel Wikström (SD).

Laste-, vanurite- ja võrdõiguslikkuse minister Åsa Regnér (seni kondoomide reklaamimisele ja seksuaalkasvatusele keskendunud RFSU peasekretär).

Tuleviku ja Põhjamaade koostöö minister Kristina Persson (SD), turgude ja tarbijate minister  Per Bolund (RP), tsiviilminister Ardalan Shekarabi (SD), gümnaasiumite- ja haridusminister  Aida Hadzialic (SD), kõrgkoolide ja teadustööde minister Helene Hellmark Knutsson (SD), majandus- ja innovatsiooniminister Mikael Damberg (SD), eluaseme- ja linnaarenguminister  Mehmet Kaplan (SD), infrastruktuuriminister Anna Johansson (SD), maaeluminister Sven-Erik Bucht (SD) ja tööturuminister Ylva Johansson (SD).

Kultuuri- ja demokraatiaminister on Alice Bah Kuhnke, kes seni töötas haridusministeeriumi haldusalasse jääva noorsooameti juhatajana.

Rahandusminister Anderssoni peetakse Rootsi meedias Löfveni lähiringi kuuluvatest poliitiliselt kõige kogenumaks. Ta on õppinud nii Stockholmi kui Harvardi ülikoolis ja töötanud rahandusministeeriumis ning maksuametis.  

Kogenud poliitik on ka Wallström, kes seni oli Euroopa komisjoni volinik ja Göran Perssoni valitsuses sotsiaalminister.

Valitsusprogrammis on muu hulgas kirjas, et riik plaanib ehitada 2020. aastaks 50 000 korterit ja leevendada pensionäride maksukoormust. Võrdõiguslikkuse valdkonnas plaanitakse hoida silma peal börsifirmade juhatuste koosseisudel ja anda isale võimaluse veeta senise kahe kuu asemel kolm kuud lapsehoolduspuhkusel.  

Välis- ja julgeolekupoliitika osas on kindel, et Rootsi ei kavatse pürgida NATO liikmeks. Küll aga toetatakse võitlust islamiäärmusliku ISiga. Blokivälisus sobib hästi meie riigile, seisab programmis.   

Energiapoliitikas on pikas perspektiivis eesmärgiks see, et riik saaks 100 protsenti vajalikust energiast taastuvenergiast ning tuumaenergia vahetatakse välja taastuvenergiaga. Eelmine koalitsioon oli aastal 2009 kokku leppinud, et vanad tuumareaktorid asendatakse uutega. Sotsiaaldemokraatide koalitsioonipartnerid rohelised pooldavad aga tuumajaamade sulgemist.

Valitsusprogrammi kuulub ka sotsiaaldemokraatide valimiskampaanias jõuliselt esile kerkinud 90 päeva pikkune töötutele noortele mõeldud garantii. Nii pika aja jooksul tuleks pakkuda töötule noorele tööd, enesetäiendusvõimalust või praktikakohta.    

Rootsi uus valitsus astub ametlikult ametisse pärast  kohtumist kuningas Carl XVI Gustafiga.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles