ÜRO eemaldas Al-Qaeda ja Talibani mustast nimekirjast 45 nime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu eemaldas üleeile Al-Qaeda ja Talibaniga seotud inimeste ja organisatsioonide registrist 45 nime.

Antud nimekiri loodi 1999. aastal. Sinna kuuluvatel isikutele on seatud mitmeid reisipiiranguid ning nende vara on külmutatud. Nimekirjast eemaldati 24 isikut ja 21 organisatsiooni. Kokku on registris 443 nime, vahendab CNN.

«Nimekirja eesmärk ei ole karistada, vaid ennetada,» ütles Austria saadik Thomas Mayr-Harting, kes juhib Al-Qaeda ja Talibani sanktsioonide komiteed. Tema sõnul otsustas komitee, et neid 45 nime ei ole enam vaja registris hoida.

Mayr-Hartingu väitel ei ole registrit alates 2001. aastast üle vaadatud, mistõttu oli eemaldatute seas ka kaheksa surnud isikut. Samuti on nimekirjas veel 30 inimest, kes on väidetavalt surnud. Siiski ei saa neid sealt enne eemaldada, kui nende surmad on ametlikult kinnitatud.

Komitee suurim probleem ongi informatsiooni kogumine, kuna organil endal puudub pädevus uurimiseks ning see peab juhinduma liikmesriikide ja nende luureagentuuride andmetest.

Afganistani presidendi Hamid Karzai ja Talibani väitel on nimede kustutamine üks oluline samm lepitusprotsessis. Karzai usub, et selliste isikute nagu näiteks Abdul Hakim Mujahid Muhammedi eemaldamine registrist aitab vähendada lõhet Afganistani valitsuse ja Talibani liikmete vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles