Igor Taro Ukraina päevik: 13.11

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: mediarnbro

Meediarindel käib aktiivne spekuleerimine kuupäevade üle, millal võiks Venemaa alustada suuremat pealetungi Ida-Ukrainas. Tegelikult pealetung käib juba mõnda aega, lihtsalt venelaste üksused pole oma praeguse võimekuse juures suutnud märkimisväärselt edeneda.

Küllalt aktiivseks on Vene separatistide ja terroristide üksused muutunud juba viimase paari nädala jooksul.

Praeguseks on selge, et tegu pole olnud lihtsalt üksikute üritustega, vaid ulatuslikuma plaani elluviimisega.

Tinglikult võib niinimetatud pealetungi alguseks lugeda Vene kasakate aktiivsust põhjarindel, eesotsas Venemaalt kriminaalkaristuse eest põgenenud Babaiga.

Nende «teeneks» oligi tollesama kontrollpunkti väljasurumine Smile küla kandis ja praegu nad üritavad teha sama järgmiste ukrainlaste positsioonidega. Babai teatas, et nende eesmärgiks on hõivata seal lähistel asuvad linnad Lõssõtšansk, Severodonetsk ja Rubižne.

Nad on üritanud kaugtule toel Ukraina kontrollpunkte rünnata, kuid pärast ühte õnnestumist neil rohkem edu polnud ja hetkel tegelevad sellega, et muudavad kogu Severodonetski-Luganski tee ääres oleva elu põrguks oma miinipilduja ja reaktiimürsutulega. Ukraina armee on kirde suunast Luganskile väga lähedal, Stanica Luganskaja eeslinnas. Kahtlemata on ka see sealkandis üks prioriteetseid suundasid venelaste jaoks.

Eile oli rünnak Milove piiripunktile, mis asub Luganskist kümneid kilomeetreid põhja pool, ehk operatsioonialast kümneTe kilomeetrite kaugusel. Ka suvel on Milove kandis intsidente olnud. Võimalik, et pärast separatistide ümber kaitsva müüri väljaehitamist, otsivad vene diversiooniüksused uusi sisenemisteid ukrainlaste tagalasse.

Augusti lõpu pealetungile eelnesid samuti rünnakud ukrainalste kontrolli all olevatele piiripunktidele.

Teine koht, kus kasakad on aktiivsust näidanud, asub Debaltseve piirkonnas. Tšernuhhino külale on üritatud samuti suurtükitule toetusega rünnakut korraldada. Ei õnnestunud see pealetung neil sealgi. Väidetavalt on ka Pervomaiskis mitme roodu suurune grupeering valmis.

Donetski lennujaamas näitas eile üks Ukraina tankist meistriklassi. Venelased hõivasid seal tuletõrjemaja ja torni, mis asub lennuvälja serval. Üsna raja ääres. Sealt lageda kaudu käib kogu Ukraina armee varustamine.

Põhimõtteliselt liigutakse seal lihtsalt suurel kiirusel heale õnnele lootes. Venelased omakorda üritavad neid samal ajal lasta. Ühe separatisti filmitud videos on näha, kuidas nad seal katust mööda jooksevad ja ei suuda kiiresti liikuvat tanki eriti mõjutada ja mida teeb tank - see laseb 60km tunnise kiiruse pealt vastu, ise samal ajal mööda liikudes.

Ja lõpuks tabab, sest video lõpeb üsna kurvalt.  Betooni lendab kaamerasse, kaamera liigub kaootiliselt, kõik põgenevad ja lõpuks on näha elumärkideta vedelevat separatisti. Lennujaamast on vist lahkunud Paremsektori vabatahtlike üksus, Ukraina armee võttis selle kaitsmise täielikult enda peale.

Tegu võib olla puhkuse rotatsiooniga. Võimalik, et probleem on ka selles, et Paremsektor pole mingi ametlik üksus ja nende varustatus ei pruugi olla täiuslik - armee ei taha neile näiteks moona anda jne., aga moonata ju hästi ei sõdi.

Donetski lähistel Horlivka kandis üritasid venelased Dzeržinski linna rünnata. Oli tulelöök Gradist ning hiljem andis Ukraina armee teada ühe üksuse neutraliseerimisest kuskil linna serval. Seal oli nii tehnikat, kui ka kümneid võitlejaid.

Horlivka on nüüdseks ilma peremeheta, vana jõugupealik Bezler on kadunud ja keegi ei tea, mis temast saanud on. Kuulujutud varieeruvad surmast, kuni Krimmi pagendamiseni ja lähetuseni Venemaal. Olevat olnud Moskva jaoks juhitamatu tüüp. Üks õõvastavamaid tegelasi sealses terrorigrupeeringus.

Dokutšajevski ümbruses on raporteeritud tehnika ja üksuste koondumist. See on Donetskist lõunas suunaga Volnovaha peale. Sama lugu Novoazovskiga, mis on Mariupolist lõunas. Seal on midagi teoksil Teisipäeval oli Azovi mere akvatooriumis fikseeritud tugev plahvatus. Ukraina julgeoleku arvates võib Venemaa olla alustanud meremiinide paigaldamisega, et isoleerida Mariupol nii sõjaliselt kui majanduslikult.

Nagu ma kunagi suvel juba märkisin, siis tegelikult ei saa see konflikt lõppu enne Krimmi tagastamist Ukrainale.

Põhjus on selles, et vastasel korral jääbki Venemaa Ukrainat Azovi mere poolt blokeerima. Nii on ka läinud. See poolsaar pole kunagi eksisteerinud eraldiseisvana teda toetavast mandriosast ning tema hõivamine ilma kaasneva osata Ukrainast on majanduslikult ja logistiliselt täiesti mõttetu.

Ühelt poolt on maismaa koridori rajamine isegi Venemaa jaoks suur ülesanne - neil pole seal piisavalt üksusi, et liiga kaugele Ukraina sügavusse rünnata. Teisalt, samamoodi isoleerituna ei suuda venelased Krimmi kaua pidada ja saavad sellest väga hästi aru.

Praegusest loiuvõitu sõjast ei tasu siiski põhjapanevaid järeldusi teha. Lokaalseid eesmärke võib Venemaa teatud lõikudel suuta täita ja selleks on nad koondanud Donbassi tehnikat, moona ja võitlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles