Igor Taro Ukraina päevik: 08.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Kuigi järjekordne kontaktrühma kohtumine Ida-Ukrainas relvarahu jõustamiseks on lükatud Venemaa juhtkonna survel edasi, loodavad Ukraina ametiisikud ja OSCE, et relvarahu hakkab kehtima 9. detsembrist kell 9.

Viimased sündmused on lubanud Ukrainal end terroritõrje operatsiooni läbiviijana kindlamini tunda, kuigi Putini režiim jätkab aktiivselt Ukraina armee vastu sõdivate üksuste varustamist ja komplekteerimist.

Donetski lennujaamas on olukord endiselt väga pingeline. Ukraina armee pole sealt kuhugi kadunud. Tiheda tule all on lennujaama varustuskoridorina toimiv Piski küla.

Samuti Avdiivka linn põhja pool. Eile olid venelased lasknud seda suurekaliibrilistest suurtükkidest, tekitades ka rohkelt purustusi elumajadele. Vastane on üritanud Avdiivkasse siseneda, kuid praeguseks on Vene üksused paisatud taas Yasinuvatasse.

Lõuna pool Donetskit Volnovahha ümbruses on toimunud arengud ukrainlaste kasuks. Pikkade suurtükiduellide tulemusena on venelased pidanud oma positsioonid loovutama Dokutšajevski ja Olenivka juures ning liikunud nende asulate taha.

Nii on Ukraina armee jällegi Donetski lõunaküljelt linnale päris lähedale jõudnud. Dokutšajevski üksusest olevat venelased kaotanud 25 protsenti.

Kui arvestada, et kümnendik kadusid muudab üksuse ülesande täitmise juba küsitavaks ning kolmandik - tähendab sisuliselt hävitamist, pidi venelased oma ühe pataljoni tagalasse ümberkomplekteerimisele saatma.

Viimastel päevadel oli intensiivset tegevust Horlivka all. Kohalikud elanikud on teavitanud suurtükitulest, inimesed on pidanud varjuma keldrites. Ukraina vabatahtlike hilisemad teated kõnelevad suurtest kaotustest venelaste üksuses, mis seal tegutses.

Arvestades tuletegevuse tihedust peab Venemaalt Ukrainasse liikuma iga päev kümneid moona ja võitlejatega autosid ning soomustehnikat. Vastasel korral poleks seda tegevust seal enam pikalt.

Paari päeva eest oli tihenenud miinipilduja ja reaktiivsüsteemide tuli Debaltseve piirkonnas. Iga suurem tulelöök tähendab juba veoautotäit moona. Ukraina pidi näiteks ainu-üksi üleeile korraldama terroristide tuletegevuse mahasurumiseks 42 tulelööki.

Patiseisus tulevahetusi oli ka Mariupoli lähistel ning põhjarindel Luganski-Lõsõtšanski maantee ääres.

Huvitavad arengud sündisid Stanitsa Luganskaja juures, kus venelased on asunud Ukraina positsioone tiibama. Nagu kirjutasin mõned postitused varem, toimub see Vene piiri suunast ida poolt. Kõigepealt olid seal vene kopterite poolt õhupiiri rikkumised, seejärel suurtükituli vene territooriumilt Ukraina piirivalve pihta ja nüüd võibki juba separatistide enda veebist lugeda, et nad üritavad manöövrit Vilkhove küla kaudu ja jõudsid Kolesnikivka küla äärde.

Teistpidi kui Vene territooriumilt ei ole sellise manöövri õnnestumine tõenäoline, kuna lõunast jookseb Põhja-Donetsi jõgi ja sillad on ukrainlaste kontrolli all.

Nädalavahetusel oli Ukraina armee aastapäev ja sel puhul said nad ligi sada ühikut uut soomustehnikat ja suurtükke. 18 iseliikuvat 122-mm kaliibriga, siis paarkümmend kapremonditud ja moderniseeritud tanki, soomukeid ja helikoptereid. See täiendus omaette oli juba paras armee. Ukraina on tänu sõjategevuse vaibumisele suutnud oma lahinguvõimet päris kõvasti kasvatada. Niipea kui Venemaal kaob soov või suutlikkus Ida-Ukrainasse relvi ja võitlejaid tarnida, algavad rahuläbirääkimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles