Briti parlamendi komisjon püüab CIA raporti kustutatud osi kätte saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Michael Fallon lahkub pärast kabinetiistungit peaministri ametiresidentsist Downing Street 10.
Briti kaitseminister Michael Fallon lahkub pärast kabinetiistungit peaministri ametiresidentsist Downing Street 10. Foto: SCANPIX

Briti parlamendi komitee, mis uurib Suurbritannia seotust USA Luure Keskagentuuri (CIA) ülekuulamismeetodeid käsitlevas raportis esile toodud piinamistega, püüab saada kätte ka raporti salastatud osi.

Briti luureagentuurid on pärast USA senati luurekomitee raporti avaldamist löögi alla sattunud ning avalikkus tunneb huvi, kas nad kasutasid infot, mille CIA pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid kasutusele võetud ebainimlike ülekuulamismeetoditega kinnipeetavatelt välja pressiti.

Kaitseminister Michael Fallon on öelnud, et vastust oodatakse tollal võimul olnud leiboristliku valitsuse juhtidelt, seal hulgas endiselt peaministrilt Tony Blairilt.

Parlamendi luure- ja julgeolekukomisjoni esimees Malcolm Rifkind ütles, et komisjon uurib võimalust lugeda USA raporti avaldamata osi, kuid ei ole kindel, et palvele jaatavalt vastatakse.

USA senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid viis aastat kestnud uurimise järel raporti president George W. Bushi administratsiooni aegsetest CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Avaldatud osas ei nimetata näiteks riike, mille territooriumil tegutsesid CIA salavanglad.

«Me kasutame teid, mida harilikult informatsiooni kättesaamiseks kasutatakse,» ütles Rifkind.

Downing Street tunnistas neljapäeval, et USA senat andis Briti agentuuridele piiratud võimaluse mõningaid raporti osi vaadata ja et nemad juhtisid tähelepanu mõnedele tekstilõikudele, mida tuleks Suurbritannia rahvusliku julgeoleku kaitseks muuta.

Samas kinnitati, et Ühendkuningriik ei püüdnud redigeerida «süüdistusi UK seotusest tegevusega, mis on riigis seadusega keelatud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles