Igor Taro Ukraina päevik: 15.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbro.org

Ida-Ukrainas on sõjategevus hetkel mõnevõrra vaibunud, kuigi täielikust relvarahust siiski kõnelda ei saa. Üksikuid tulistamisi on viimase perioodi jooksul olnud kõigis peamistes kolletes.

Võrreldes viimase relvarahu jõustamisega ei ürita terroristid korraldada mastaapseid pealetunge. Štšastja ja Stanõtsja Luganska kandis on küllalt rahulik, kuigi OSCE on fikseerinud seal episoodilist miinipildujate kasutamist. (Oli kuulda laske terroristide positsioonidelt.)

Samal ajal toimub vene piiril drooniluure, mida teeb vene armee. Hetkel pole droonid Ukraina õhuruumi tunginud. Tegutsevad Krasnaja Talovka piirkonnas ehk samas lõigus Luganskist põhja poole, kus hiljuti oli proovitud korraldada rünnakuid Štšastjale ida poolt, rakendatud suurtükituld Venemaa territooriumilt ja oli ka Ukraina õhuruumi rikkumisi.

Praegu neid tegevusi enam pole. Luganski-Lõsõtšanski maantee ääres on samuti üksikuid tulekontakte, nagu ka Debaltseve piirkonnas ja Donetski ümbruses.

Vene terroristide allikad väidavad, et Ukraina koondab jõudusid ja kasvatab oma lahinguvõimet. Ja ilmselt on neil selles osas õigus, seda kinnitavad ka ukraina meedia teated. Ukraina kavanatseb järgmisel aastal võtta ajateenistusse 40 tuhat meest ja mobiliseerida täiendavalt 10 tuhat spetsialisti reservväelaste seast.

Tegu pole muidugi Ukraina mastaabis üldmobilisatsiooniga, kuid mõnevõrra peaks see leevendama rindel valitsevat inimeste põuda ja võimaldama pikalt sõdinud meestel koju puhkusele minna.

Palju furoori on tekitanud kolme konfliktipiirkonna naabruses oleva lennujaama sulgemine. Ukraina julgeolekuteenistus põhjendas seda turvakaalutlustega. Venemaalt nähakse seal maandumas USA armeed.

Palju tuska tekitab venelastele ka Ukraina vabatahtlike pataljonide poolt salakaubanduse häirimine konfliktipiirkonda sissesõidul - piirkonnas on piirituse- ja suitsupuudus ning see äri on ilmselt hetkel ka üsna suure käibega. Vabatahtlike kinnitusel oleks nad valmis rekkade läbilaskmise vahetama oma sõjavangide vastu.

Luganski isehakanud juht juba hoiatas, et relvarahu on ajutine. Mõlema poole retoorika meenutab septembri algust, kui võitlushoog oli mõneks ajaks raugenud. Venemaa kavandab taas Rostovi kandis, Ukrainaga piirneval alal, õppusi 200 kindrali ja juhtivkkoosseisu osavõtul.

Jõudemonstratsioonide jätkuvad. Ähvardatakse paigutada Krimmi tuumarelv. Selline tunne, et Venemaa üritab taas läbi mängida Kuuba kriisi, aga mastaap on sedapuhku väike ja mõju kohalik. Euro eest küsitakse Moskvas juba 82 rubla, valuutavahetused tellivad viiekohalisi tabloosid. Tundub, et venelaste planeeritavate sõjakulutuste reaalne väärtus on jõudmas 50 protsendi tasemele aasta tagusest plaanist tänu valuutakursi muutusele.

Lääne majandushoovad mõjuvad pikemas perspektiivis tulemuslikumalt, kui relvaabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles