Lõuna-Korea: Põhja-Korea liider on teel Hiinasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-il rediseid uurimas
Kim Jong-il rediseid uurimas Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-il sõitis Hiinasse, Lõuna-Korea allikate väitel saadab riigipead tema kolmas poeg Kim Jong-un.

«Me panime tähele, et Kim on teel Hiinasse. Me pole aga kindlad, kas ta jõudis kohale või on endiselt teel,» rääkis The Wall Street Journalile presidendikantselei allikas.

Sama allika sõnul pole päris kindel, et Kimi saadab tema kolmas poeg. Ka ei osanud ta öelda midagi riigipea teekonna, sihtkoha ja eesmärgi kohta.

Põhja-Korea piiri lähedale jäävate Hiina suurlinnade ametnikud ja äritegelased kinnitasid täna hommikul, et seni pole mingit märki Kimi rongi saabumisest. On üldteada fakt, et Põhja-Korea liider lennukiga lennata ei armasta.

Piirilinnas Dandongis, kust Kim Jong-ili rong sõitis läbi mais, pole väidetavalt mingeid erironge nähtud ega spetsiaalseid julgeolekukorraldusi tehtud.

Mingeis erilisi ettevalmistusi pole täheldatud ka piirilinnas Yanjis.

Kim Jong-ili Hiina-visiidist teatavad ka AP, Reuters ja AFP.

Kui informatsioon tõeks osutub, siis on tegemist Kim Jong-ili teise välisvisiidiga sel aastal.

Põhja-Korea sündmusi jälgivate asjatundjate oletusel võib olla liidri ja tema poja välisreis märk sellest, et riigis valmistatakse ette võimuvahetust. Oletustele lisab kaalu see, et Põhja-Korea ainus erakond Tööpartei korraldab septembris kongressi ja nii arvatakse, et Kim tahab ainsale liitlasele tutvustada oma järglast.

Pyongyang ja Peking on teinud omamoodi seaduseks, et Kimi reisist ei räägita enne, kui riigipea on koju tagasi jõudnud.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap tsiteerib anonüümset allikat, kelle väitel võib riigivisiit olla seotud tuumaprogrammi puudutavate läbirääkimiste taasalustamisega kuue riigi osalusel või majandusabiga.

Kim külastas Hiinat ka selle aasta mais, kohtudes tookord president Hu Jintaoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles