Merkel lubas võidelda islamistlike vihajutlustajate vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel kutsus täna, nädal pärast Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo toimetuse ründamist üles võitlema islamistlike vihajutlustajate vastu.

«Islami nimel tegutsevate vihajutlustajate, vägivaldsete ja põlastusväärsete isikute ning rahvusvahelise terrorismi intellektuaalsete tulesütitajate vastu tuleb aktiivselt kõigi riigi käsutuses olevate seaduslike vahenditega võidelda,» sõnas Merkel.

7. jaanuaril toimunud rünnakus Charlie Hebdo Pariisi toimetusele hukkus 12 inimest.

Merkeli sõnul otsustas valitsus karmistada arvatavatele pühasõdalastele kehtestatud reisikeelde ning karmistab peatselt ka karistusi terrorismi rahastamise eest.

Samuti jätkab Saksamaa relvade tarnimist Iraagis ja Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevatele kurdidele ning jätkab nende instrueerimist.

Saksa kantsler pidas parlamendi ees kõneldes koos saadikutega ka leinaseisaku. Istungil olid kohal ka usuliidrid ning Prantsuse suursaadik Saksamaal.

Merkel hoiatas moslemivastase vägivalla eest, viidates liikumisele Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseerumise Vastu (PEGIDA), kelle marssidel osales esmaspäeval Saksamaal umbes 25 000 inimest.

Nii judaism kui islam on Saksamaa osa, sõnas ta ning lubas, et rünnakuid mošeedele ning antisemitismi ilminguid karistatakse järjekindlalt.

«Moslemite marginaliseerimine ja üleüldine kahtlustamine on vastuvõetamatu, kantslerina võtan Saksa moslemid enda kaitse alla,» ütles Merkel.

Samas rõhutas Merkel, et küsimus sellest, miks islami nimel rohkelt vägivallategusid sooritatakse, on tähtis ning paljude inimeste meelel.

Berliin kavatseb sel kuul kriminaliseerida džihadistidega liitumise kavatsuse ning plaanid osaleda pühasõdalaste väljaõppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles