Küüditatud hiinlased nõuavad Jaapani autotootjalt hüvitist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina on nõudnud kompensatsiooni ja vabandust ka naistele, keda Jaapani sõdurid olid Teise maailmasõja ajal kohelnud seksiorjadena.
Hiina on nõudnud kompensatsiooni ja vabandust ka naistele, keda Jaapani sõdurid olid Teise maailmasõja ajal kohelnud seksiorjadena. Foto: SCANPIX

Teise maailmasõja ajal Hiinast Jaapanisse töölaagritesse saadetud hiinlased nõuavad saareriigi autotootjalt Mitsubishi hüvitist.

Sõja ajal küüditati Jaapanisse hinnanguliselt 40 000 hiinlast, kes pidid töötama tõusva päikese maa tööstusettevõtetes. Pekingi väitel suri neist vähemalt 7000, vahendas RIA Novosti.

Jaapani valitsus on viimase 20 aasta jooksul korduvalt tagasi lükanud hiinlastest sõjaohvrite esitatud kompensatsiooninõuded 1931-1945 kestnud Jaapani okupatsiooni kuritegude eest.

Nüüd on sõjaohvrid otsustanud esitada kahjunõude Jaapani äriettevõttele. Kannatanute esindajate sõnul soovib iga ohver saada Mitsubishilt 14 700 dollari (ligi 180 000 krooni) suurust kompensatsiooni.

Märtsis esitasid Poolas, Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes elavad holokaustiohvrid Saksamaa suurimale raudteekontsernile Deutsche Bahn (DB) kompensatsiooninõude Teise maailmasõja ajal koonduslaagritesse vedamise eest saadud tulude arvelt. Nende hinnangul vastutab DB kui Deutsche Reichsbahni järglane otseselt neile põhjustatud kannatuste eest.

DB on seni keeldunud hüvitist tasuma, viidates sellele, et ettevõte rahastab organisatsiooni, mis on loodud koonduslaagrites töötanud ohvrite abistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles