Egiptus pommitas Liibüas Islamiriigi positsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja F-16 Egiptuse kohal.
Hävitaja F-16 Egiptuse kohal. Foto: Sipa USA/NASA/Sipa USA/Scanpix

Egiptuse sõjalennukid pommitasid koptikristlaste hukkamise järel sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) positsioone naaberriigis Liibüas, teatasid relvajõud täna.

Egiptuse relvajõudude staabi pressiesindaja teatas õhulöökidest riigiraadios. Tegemist on esimese korraga, mil Egiptus tunnistab sõjategevust Liibüas.

Sõjalennukid pommitasid Daeshi relvaladusid ning väljaõppelaagreid, naastes seejärel turvaliselt baasidesse, teatas sõjavägi avalduses, kasutades ISi araabiakeelset akronüümi.

«Kinnitame, et egiptlaste vere eest kätte maksmine ning kurjategijatele ja tapjatele vastulöögi andmine on meie kohus,» seisis avalduses.

Egiptuse õhujõud teatasid oma staabiülema Facebooki kontol, et õhurünnakud korraldati Liibüa idaosa Derna linnale, mille ISi liitlasrühmitus eelmisel aastal vallutas. Riigitelevisioon näitas Egiptuse hävitajaid, lisades, et kujutatud sõjalennukid tõusid õhku õhulöökide andmiseks.

«Andkem teada inimestele lähedal ja kaugel, et egiptlastel on kilp, mis neid kaitseb,» ütles relvajõudude pressiesindaja.

IS postitas pühapäeval internetti video 21 kopti kristlase hukkamisest Liibüas. Egiptusest pärit koptid põlvitasid mererannal rõivastatuna oranžidesse tunkedesse nagu pühasõdalaste varasemadki ohvrid ja hukati pea mahavõtmise teel. Veresauna pani toime ISiga seotud Liibüa äärmusrühmitus.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi kuulutas eile kopti kristlaste tapmisega seoses välja nädalase leinaperioodi. «Egiptus jätab endale õiguse vastata kohasel moel ja karistada neid mõrtsukaid,» ähvardas president telepöördumises.

Tuhanded egiptlased on siirdunud viimastel aastatel Liibüasse tööd otsima, kuigi valitsus on korduvalt hoiatanud, et naaberriik on ebastabiilne ja seal käib sisuliselt kodusõda.

Koptikristlaste tapmine suurendab kartusi, et ligi kolmandikku Süüriast ja Iraagist kontrolliv IS on rajanud tugipunkti vähem kui 800 kilomeetri kaugusel Itaalia lõunatipust. Üks ISi võitleja vihjab sellele videos ka otseselt, öeldes, et rühmitus kavatseb «vallutada Rooma».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles