Rootsis arreteeriti neli isikut, keda kahtlustatakse Islamiriigi rahastamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politsei
Rootsi politsei Foto: SCANPIX

Rootsi politsei arreteeris eile neli isikut, keda kahtlustatakse läbi kuue firma äärmusislamistliku grupeeringu Islamiriik rahastamises.

Politsei teate kohaselt leidis Stockholmis aset suur haarang, mille esmaseks eesmärgiks oli tabada rahapesu ja niinimetatud musta tööga tegelejad, edastab The Local.

Väljaande Dagens Nyheter andmetel on arreteeritutel seos Süüria ja Islamiriigiga.

Politsei pidas kinni neli kahtlusalust, kelle seas on kolm meest ja üks naine. Nad on vanuses 31 – 50 eluaastat.

Rootsi valitsusorganisatsioonide andmetel saadetakse igal aastal maailmas tegutsevatele äärmusgrupeeringutele umbes 1,19 miljonit dollarit.

«See ei tundu just suure summana, kuid tuleb meeles pidada, et terroristlikke rünnakuid saab toime panna üsna väikeste kuludega,» sõnas Rootsi kaitseuuringute agentuuri esindaja Jonas Clausen Mork.

Rootsi kaitsepolitsei juhi Anders Thornbergi sõnul on mitmed noored Rootsi kodakondsusega isikud läinud Süüriasse, kus on saanud terroristi väljaõppe ning õppinud erinevaid relvi kasutama.

Rootsi justiitsminister Morgan Johansson selgitas möödunud kuul, et valmistatakse ette seadust, mis võimaldab terroristlikke organisatsioonidega liitunud ja nende ridades sõdinud Rootsi kodakondsusega isikud kohtu alla anda.

Euroopa Liidu riikide andmetel läks 2014. aastal Lähis-Idasse ja liitus Islamiriigiga umbes 3000 eurooplast.

Islamiriiki tuntakse mitmetest julmustest, kaasa arvatud vangi võetute julmast tapmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles