Smugeldajad teenivad kannatuste pealt miljoneid

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
44-aastane Assaf maksis smugeldajatele 8000 eurot, et Rootsi pääseda. Tema perekond jäi aga Süüriasse ning mees on nende pärast väga mures.
44-aastane Assaf maksis smugeldajatele 8000 eurot, et Rootsi pääseda. Tema perekond jäi aga Süüriasse ning mees on nende pärast väga mures. Foto: Reuters/ScanPix

«Rootsi, ma tahan sinna minna. Ma olen Rootsist kuulnud. Ma tean, et seal on mul keeruline, sest keel on hoopis teine. Tegelikult tahan ma minna Suurbritanniasse, aga see ei ole nagu Rootsi. Ma olen kuulnud, et Rootsis nad hoolitsevad põgenike eest, nii et ma loodan sinna jõuda,» rääkis Rootsi Raadiole Damaskuses Mihael, 30-aastane assüürlasest kristlane, kes alustas peagi teekonda oma tõotatud maale, ebaseaduslikku, väga kallist ja ohtlikku teekonda, mille läbimise eest maksis ta smugeldajatele.

Rootsi on ainus riik maailmas, mis lubab Süüriast tulnud põgenikele automaatselt residendi staatust ja on erakordselt lahke ka teiste suhtes. Sestap on Damaskuses paljud kuulnud sellistest kohtadest nagu Söder­tälje, Jönköping või Boden – paigad, kus elab palju Iraagist ja Süüriast põgenenuid, nii kristlasi kui ka moslemeid.

Göteborgis rääkis Rootsi Raadioga paar, kel oli õnnestunud selline teekond üle elada. Leyla ja Ninip lendasid kõigepealt Ammani kaudu Istanbuli, seejärel oli palju ootamist, pimeduses vööni mudas sumpamist ning 14-tunnine teekond 42-kesi külmutusauto kastis, kus oli õhupuudus. Lõpuks said nad Ateenast Schengeni viisadega Iraagi passid ja lennukipiletid Taani, sealt edasi sõitsid nad aga juba rongiga Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles