USA ärgitas ELi ja Kreekat täna laenuprogrammis kokkuleppele jõudma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras (keskel) käis eile Piraeuse sadamat külastanud Hiina laeva pardal ning rääkis loodetavatest majandussidemetest.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras (keskel) käis eile Piraeuse sadamat külastanud Hiina laeva pardal ning rääkis loodetavatest majandussidemetest. Foto: SCANPIX

USA ärgitas Euroopa Liitu ja Kreekat Ateena laenuprogrammis kokkuleppele jõudma. Täna kohtuvad Brüsselis eurotsooni rahandusministrid, et arutada Ateena nõudmist pikendada EL-i laenuprogrammi kuue kuu võrra. Programm lõpeb veebruari lõpus.

Anonüümsust palunud USA rahandusministeeriumi ametnik ütles neljapäeva õhtul, et president Barack Obama administratsioon jälgib tähelepanelikult olukorda.

«Sõnum Saksamaale on laias laastus sama, mis Kreekale ja teistele riikidele Euroopas...euro ja maailmamajanduse jaoks on oluline jõuda kokkuleppele,» lausus ta.

«Eurooplastel on võimekus nende väljakutsetega toime tulla. See nõuab mõlemalt poolelt jõulist pühendumust, aga ka konstruktiivset ja pragmaatilist lähenemist tulevikule,» sõnas Ühendriikide ametnik.

Kreeka valitsus saatis neljapäeval eurotsooni rahandusministreid koondava eurogrupi juhile Jeroen Dijsselbloemile kirja ametliku taotlusega laenuprogrammi pikendamiseks.

Eurotsooni rahandusministrid andsid nädala algul Kreekale reedeni aega veebruari lõpus aeguva abiprogrammi pikendamise üle lahenduse leidmiseks.

Kreeka abiprogramm lõpeb 28. veebruaril ning riigil on vaja saavutada selleks ajaks laenuandjatega uus kokkulepe 240 miljardi euro suuruse laenuprogrammi osas.

«Leian, et läbirääkimiste katkemise korral hakkab Kreeka selle majanduslikke mõjusid tundma koheselt,» ütles rahandusministeeriumi ametnik, lisades, et see tooks kaasa ebakindluse 19-liikmelises eurotsoonis, aga ka maailmamajanduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles