Janukovõtš lubas Ukrainasse naasta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina endine president Viktor Janukovõtš teatas täna avaldatud intervjuus, et kavatseb võimaluse avanedes lahkuda Venemaalt ja naasta oma endisele kodumaale.

Maidani väljak Kiievis 20. veebruaril 2014. Foto: Scanpix
Maidani väljak Kiievis 20. veebruaril 2014. Foto: Scanpix Foto: Prokofyev Vyacheslav/ITAR-TASS

«Kui me räägime praegusest hetkest, siis naasen nii pea kui võimalus avaneb ja teen kõik, et Ukraina elanike elu kergemaks muuta,» vahendas uudisteagentuur TASS Janukovõtši sõnu.

Aasta tagasi Ukrainast põgenenud Kremli-meelse presidendi sõnul ei taha ta oma kodumaal toimuvaid sündmusi kõrvalt vaadata. «Mul polnud võimalik tagasi minna ja ma ütlen avalikult, et olen saatnud Ukrainasse inimesi olukorda jälgima. Me jätkame selle jälgimist.»

«Kõik olid arvamusel, et meie vastased, meie vaenlased teevad kõik minu hävitamiseks ja mu liitlased olid täielikult selle vastu, et ma Ukrainasse tagasi läheksin,» lisas Janukovõtš.

Janukovõtši tagaotsimiskuulutus. Foto: Scanpix
Janukovõtši tagaotsimiskuulutus. Foto: Scanpix Foto: HO/AFP

Interpoli poolt rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud ja praegu Venemaal end varjav Janukovõtš süüdistas Ukraina praeguses olukorras aasta tagasi võimule tulnud valitsust. Samuti eitas ta sidemeid Kiievis Maidani väljakul toimunud meeleavaldajate tapmistega.

Möödunud aasta veebruaris võimult kukutatud Janukovõtšile sai saatuslikuks taganemine kokkuleppest Euroopa Liiduga ja lähemate suhete otsimine Venemaaga. Mitu kuud kestnud meeleavaldustes hukkus üle saja tsiviilisiku. Paar nädalat pärast Janukovõtši kukutamist annekteeris Venemaa Krimmi poolsaare. Sellele järgnes Moskva poolt üles õhutatud kriis Ukraina idaosas.

Moskvas kogunesid täna kümned tuhanded inimesed, kes mõistsid hukka Janukovõtši kukutamiseni viinud Euromaidani. Protestijad avaldasid toetust Ida-Ukraina separatistidele.

Meeleavaldus Moskvas. Foto: Scanpix
Meeleavaldus Moskvas. Foto: Scanpix Foto: Korotayev Artyom/TASS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles